Project

Winnaar ARC15 Detail: Vlotwateringbrug door NEXT architects

Architectuur

Detaillering voor dieren neemt een centrale rol in bij de Vlotwatering brug. Drie specifieke brugonderdelen bieden kansen voor vleermuizen. In het brughoofd wordt een winterverblijf gemaakt. Aan de onderzijde van het brugdek en in de metselwerk balustrade zijn zomerverblijven voorzien. Het brugontwerp heeft als doel om een ideale habitat te vormen voor diverse vleermuissoorten.

Winnaar ARC15 Detail: Vlotwateringbrug door NEXT architects

De sculpturale vorm van de brug slingert op een verassende manier tussen twee bestaande percelen door en markeert de entree van de Poelzone. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht het gebied in.

Openheid versus massa

Aan de andere zijde geeft de openheid van de houten lamellen een sterke relatie met het water en oevers. Om de brug optimaal geschikt te maken als verblijfplaats voor vleermuizen is gekozen voor een constructie uit beton. De massa geeft een stabiel en aangenaam klimaat aan de verschillende vleermuisverblijven. Met 25 meter overspant de boogconstructie de gehele Vlotwatering.

Vlotwateringbrug_ARC15_Nominatie_Detail

Kraamkamer

Het brugdek wordt benut als zomer- en kraamverblijven. In de betonnen massa, overdag opgewarmd door de zon, zijn sleuven opgenomen die vanaf de onderzijde bereikbaar zijn voor de vleermuizen. De sleuven zijn ruw afgewerkt voor grip waardoor ze een ideale plek vormen voor de vleermuizen.

Beleving

De spleten maken deel uit van een patroon van groeven in de betonnen boog. De belijning sluit aan op de houten lamellen. De heldere, gebogen vlakken uit in situ beton met een genuanceerde profilering maken het passeren van de boog over water tot een beleving.

 Beeldmateriaal is te downloaden via deze link.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vlotlaan
  • Plaats Monster
  • Projecttitel Winnaar ARC15 Detail: Vlotwateringbrug door NEXT architects
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 22-10-2015
  • Oplevering 14-08-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Wateringen
  • Ontwerpbureau NEXT architects
Reageer op dit artikel