Project

Winnaar ARC13 Interieur – Noord-Hollands Archief

Geen categorie

De tuinzijde van de leeszaal is vervangen door een bronskleurige puiconstructie met een nieuwe hoofdentree, recht tegenover een oude, monumentale beuk. De nieuwe gevel is 4,5 meter hoog, overeenkomstig met de hoogte van de zijvleugels van het weeshuis. Op die manier is de studiezaal een volwaardig adres geworden in het gebouwensemble. In de verhoogde dakopstand is de belettering van het Noord-Hollands Archief opgenomen.

Winnaar ARC13 Interieur – Noord-Hollands Archief

De leeszaal wordt geritmeerd door een stalen constructie van kolommen en doorgaande liggers. De nieuwe meubelstukken zijn als losse objecten tussen de kolommen geplaatst. Alle installaties zijn weggewerkt boven het verlaagde plafond in de beperkte ruimte van het bestaande gebouw. De electra en data bekabeling is via de kruipruimte en door de poten van de tafels getrokken. Zodoende ontstond een transparante ruimte met een overzichtelijke plattegrond. De houten stoel, De Archivaris is speciaal voor dit project ontworpen en ontwikkeld.

Het beperkte materialenpalet en de rigide opstelling van meubels tracht evenwicht te bieden tussen een genereuze en open publieksruimte, waar tegelijkertijd plek is voor concentratie en intimiteit waarbij de stilte haar plek kan opeisen.

De leeszaal wordt geritmeerd door een stalen constructie van kolommen en doorgaande liggers. De nieuwe meubelstukken zijn als losse objecten tussen de kolommen geplaatst. Alle installaties zijn weggewerkt boven het verlaagde plafond in de beperkte ruimte van het bestaande gebouw. De electra en data bekabeling is via de kruipruimte en door de poten van de tafels getrokken. Zodoende ontstond een transparante ruimte met een overzichtelijke plattegrond. De houten stoel, De Archivaris is speciaal voor dit project ontworpen en ontwikkeld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kleine Houtweg 18
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel Winnaar ARC13 Interieur - Noord-Hollands Archief
  • Projectarchitect(en) Ninke Happel, Floris Cornelisse, Paul Verhoeven
  • Toeleveranciers false
  • Programma Studiezaal en backoffice Provinciaal Archief
  • Aanvang bouw 09-10-2013
  • Oplevering 01-11-2012
  • Opdrachtgever Rijksgebouwendienst / Noord-Hollands Archief
  • Ontwerpbureau Happel Cornelisse Verhoeven
Reageer op dit artikel