Project

Wiener & Co – Arons en Gelauff architecten

Architectuur

Aan de Oostenburgergracht liggen 76 woningen rond een schakeling van hellingen en hoven. Arons en Gelauff architecten maakte het plan in een open ontwerpproces met omwonenden en toekomstige bewoners. De opzet refereert naar de historie van werven en scheepshellingen, met een publiek toegankelijk en een open verbinding naar het water.

Wiener & Co – Arons en Gelauff architecten
foto: Luuk Kramer

Zowel het stedebouwkundig ontwerp als de woningen zijn door Arons en Gelauff architecten, de buitenruimte is getekend door HOSPER. Alle woningen zijn te bereiken via het binnenhof, dat publiek toegankelijk is en in open verbinding staat met het water. Langwerpige boombakken met verschillende hoogten creëren meer en minder private ruimtes. De richting haaks op het water is geïnspireerd op de oude wervenstructuur.

Wiener-CO-arons-gelauff beeld: Arons & Gelauff architecten

Eengezinswoningen

Ook de eengezinswoningen aan het water volgen deze structuur. Deze zijn afwisselend bekleed met koper en zink en verschuiven ten opzichte van elkaar. Naast het terras aan het water beschikken de woningen over een dakterras. Aan de hofzijde zorgen schuifpanelen voor zonwering en privacy. Een blok met vier loft-appartementen in eenzelfde materialisering vormt het einde van de rij.

Wiener-CO-arons-gelauff foto: Luuk Kramer

Appartementen

Aan de Oostenburgervoorstraat sluiten twee vijflaags blokken in bemmels blauwe stenen met witte accenten aan op de omliggende bebouwing. Commerciële ruimten en entreehallen verlevendigen de begane grond. De appartementen op de verdiepingen beschikken over balkons die bijna drie meter uitkragen. De begane grondwoningen hebben een terras aan het hof. Door verschillen in sfeer materialisering worden in het hof de openbare hellingen van de tuinachtige terrassen onderscheiden.

Wiener-CO-arons-gelauff foto: Luuk Kramer

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Wiener & Co
  • Aannemer Heijmans Vastgoed B.V.
  • Landschapsarchitect HOSPER
  • Voorlopig ontwerp september 2010
  • Aanvang bouw januari 2016
  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever Heijmans Vastgoed B.V.
  • Ontwerpbureau Arons en Gelauff Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel