Project

Villa Veranda in Istebna (PL) – Blueroom

Architectuur

Villa Veranda in Istebna (PL) – Blueroom

Vernacular villa in de Poolse bergen vindt een interessante balans tussen regionale archetypische ontwerpvoorschriften en eigentijdse wensen van de opdrachtgever. De woning heeft rondom een genereuze veranda welke in combinatie met de vrijwel geheel te openen glazen gevel een fenomenaal panoramisch uitzicht op de omliggende bergen biedt.

toelichting door Blueroom

Het ontwerp van combineert de progressieve wensen van de opdrachtgever met traditionele regionale stijlvoorschriften en de compacte, sterk aflopende lokatie. Zo ontstaat een villa met twee gezichten.

Vanaf de openbare weg gezien gaat het relatief gesloten entreeniveau met overdekte parkeerplaats schuil onder het beeldbepalende dak, zoals traditionele archetypes welke in de omgeving veelvuldig voorkomen. Dit dak kraagt rondom minimaal 1.9 meter uit en beschut het huis tegen regen, sneeuw en felle zomerzon.

Daarachter gaat een veel ruimere villa schuil dan vanaf de openbare weg vermoed. Twee bouwlagen van overwegend beton en glas met rondom eveneens 1.9 meter
uitkragende veranda’s, zijn uitgesproken eigentijds. Genereuze glasoppervlaktes omlijsten het panoramische uitzicht op een groene vallei en dramatiseren de gelaagdheid van de bergketen.

De dubbelhoge woonkamer benut de ruimtelijkheid van de traditionele dakvorm ten volle. Hier kan de glasgevel vrijwel volledig geopend worden waardoor de woonkamer en de rondom aansluitende veranda één ononderbroken panoramaterras vormen. De zes schuifdeuren kunnen zodanig gepositioneerd worden dat met verschillende windrichtingen een behaaglijke omgeving gecreërd wordt.

De dichte geveldelen zijn afgewerkt met chocoladebruin gelakt hout, het dak is bedekt met leistenen. De betonvloer, donkere chocoladebruinen houtvlakken en de
wit gepleisterde modernistische betonvlakken lopen ononderbroken door tussen exterieur en interieur.

Met de combinatie van eigentijdse strakke lijnen, beschuttende traditionele dakvorm en een maximale focus op uitzicht en openheid, biedt de Villa in alle weersomstandig-heden en in alle seizoenen een constant veranderende zintuiglijke beleving van de prachtige omgeving.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jaworzynka 866
  • Plaats Istebna
  • Projecttitel Villa Veranda
  • Projectarchitect(en) Willem van Genugten
  • Medewerkers Patricia Suarez Martin
  • Interieurarchitect Jolanda Warmenhoven, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 180
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 150
  • Programma (Vakantie) woning
  • Voorlopig ontwerp 2014
  • Definitief ontwerp 2015
  • Aanvang bouw 2016
  • Oplevering 2018
  • Opdrachtgever Familie Zarebski
  • Ontwerpbureau Blueroom

Locatie

Reageer op dit artikel