Project

villa Juliana

Geen categorie

Een groot monumentaal herenhuis op een prachtige locatie in Leeuwarden was de laatste 60 jaar niet meer in gebruik als woonhuis. De laatste gebruiker, een orthodontistenpraktijk, zorgde voor het verdwijnen van de laatste oude details in het interieur. Een prima basis voor een glorieus herstel van dit gemeentelijk monument in beschermd stadsgezicht.

villa Juliana

In 1908 heeft een aannemer dit herenhuis voor zijn gezin ontworpen en gebouwd. Het is een herenhuis met een voor die tijd zeer gebruikelijke indeling. De oriëntatie maakte het huis ook enigszins somber.

Met één enkele toevoeging werd de belangrijkste leefruimte van het huis tot een zonovergoten ruimte getransfromeerd. Door deze ingreep is de thuiskomst via de achterdeur tot een feest gemaakt. De uitbreiding aan de noordzijde is lang en smal. Hierdoor is een nieuwe kamer-en-suite met een lengte van 26 meter ontstaan; de dubbele lengte van de oorspronkelijke ruimtes. Grote raampartijen aan de oost- en de westzijde zorgen voor zonlicht in deze witte ruimte. De uitbreiding inclusief garage en overdekte buitenruimte splitst de tuin in twee delen en verbindt de twee tuindelen tegelijkertijd. Thuiskomend vanaf de achterliggende straat voert een overdekte route naar de oorspronkelijke achterdeur van het oude huis. Vormgeving en materiaalkeuze is eigentijds en vormt een helder contrast met het oude gerestaureerde herenhuis.Een spierwitte gietvloer in beide delen van de nieuwe kamer-en-suite verbindt oud met nieuw.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Noordersingel 98
  • Plaats Leeuwarden
  • Projecttitel villa Juliana
  • Projectarchitect(en) K.J. Borren A.J. Staalenhoef
  • Toeleveranciers false
  • Programma herbestemming tot woonhuis
  • Voorlopig ontwerp 12-11-2013
  • Definitief ontwerp 12-11-2013
  • Aanvang bouw 12-08-2013
  • Oplevering 22-02-2013
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Borren Staalenhoef Architecten
Reageer op dit artikel