Project

Villa in Bussum door GROUP A

Geen categorie

Een particuliere opdrachtgever vroeg GROUP A om een eigentijds vormgegeven villa voor in de Bussumse wijk Het Spieghel. Deze lommerrijke wijk uit eind 19de eeuw staat bekend om zijn klassieke villa’s met bijzondere kappen, torentjes en erkers. GROUP A ontwierp een sculpturale woning die qua profiel goed aansluit bij de soms frivole villa’s in de omgeving.

Villa in Bussum door GROUP A

De basis voor het volume is een rechthoek met een puntdak. Doordat de nok een slag is gedraaid, ontstaat echter een bijzonder dakvlak. Een afgeschuinde hoek doorbreekt de voorgevel en geeft een extra accent aan de hellingbaan die onder de villa doorloopt.

Hellingbaan

De hellingbaan geeft toegang tot de garage in de kelder en leidt vervolgens verder naar de achtertuin. De villa kraagt vrijdragend boven de hellingbaan uit.

Detaillering

De  kozijnen liggen vlak in de gestucte gevelwanden; het leistenen dak vormt een scherpe snijlijn met de verticale wanden. Door het uitsnijden van een volume uit het dakvlak is een terras gecreëerd. Ook bij de andere toegangen zijn uitsnijdingen uit het volume gehaald. De straatzijde heeft hierdoor een bordes voor de voordeur; de tuinzijde een veranda dat samen met een 15 meter breed panoramaraam het overgangsgebied vormt tussen binnen en buiten. Het interieur, dat wordt gekenmerkt door helder materiaalgebruik, loopt door in de uitsnijdingen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Bussum
  • Projecttitel Villa in Bussum door GROUP A
  • Projectarchitect(en) Philip Vencken, Folkert van Hagen, Maarten van Bremen, Adam Visser
  • Adviseur installaties Coppens Beverwijk
  • Aannemer Bouw- en adviesburo Saam
  • Bouwmanagement K-Konstrukties
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 280 m2
  • Programma woonhuis voor private opdrachtgever inclusief tuinontwerp
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2006
  • Definitief ontwerp 01-06-2006
  • Aanvang bouw 23-02-2010
  • Oplevering 01-06-2009
  • Opdrachtgever anoniem
  • Ontwerpbureau GROUP A
Reageer op dit artikel