Project

Villa het Tolhuis

Geen categorie

‘Het Tolhuis’ is een uitbreiding van een bestaand tolhuis met woon- en werkfuncties. Het ontwerp is gebouwd door de eigenaren zelf waardoor een bijzondere materialisatie en detaillering mogelijk was. Een meanderende muur verbindt de verschillende volumes tot één geheel. Patio’s en ommuurde tuinen laten binnen en buiten in elkaar overvloeien. Door daklichten, smalle raamstroken en grote glasvlakken ontstaat verrassend lichtspel.

Villa het Tolhuis

Het huis is uitgevoerd in beton en met grote precisie gedetailleerd. Kistnaden, het patroon van de afstandhouders en de specifieke eigenschappen van het materiaal maken onderdeel uit van de compositie. Alle voorzieningen zijn geïntegreerd in het beton, de vloerverwarming, wandverwarming, verlichtingsarmaturen, wandcontactdozen, waterspuwers, regenwaterbassin en centraal stofzuigsysteem. Smalle lange raamstroken in de betonwanden geven een effect alsof de wanden zweven. Een betonnen vensterbank, ook bank, boven het raam loopt over in de vloer. De kwaliteiten van beton als plastisch, sculpturaal materiaal zijn tot het uiterste benut. Openingen in het beton zijn ingevuld met glas, waarbij het kozijn ofwel volledig weggedetailleerd is, of juist geaccentureerd door massieve eikenhouten kozijnen, die het uitzicht omlijsten. De gevel en overstekken zijn uitgevoerd met een donkere platte klinker in verlijmd metselwer; hangend, staand of liggend en vouwt zich volledig drie dimensionaal rond de contour van het huis waardoor het huis een massieve uitstraling krijgt.

Doordat de eigenaren het huis zelf bouwden konden we heel ver gaan in het experimenteren met de mogelijkheden van het beton en het gelijmde metselwerk. Het is een huis geworden dat door de jaren langzaam groeide, waar elk detail samen met de eigenaren ontwikkeld is tot één bijzonder geheel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Zaltbommel
  • Projecttitel Villa het Tolhuis
  • Projectarchitect(en) Juliette Bekkering
  • Toeleveranciers false
  • Programma Woning met atelier
  • Voorlopig ontwerp 29-09-2015
  • Definitief ontwerp 29-09-2015
  • Aanvang bouw 28-09-2015
  • Oplevering 01-06-2015
  • Opdrachtgever Jan Woudenberg, Mariken Wijnstekers
  • Ontwerpbureau Bekkering Adams architecten
Reageer op dit artikel