Project

Vergaderlocatie EU in Scheepvaartmuseum door Studio Edward van Vliet

Geen categorie

Dit jaar is Nederland voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In het Scheepvaartmuseum en het daarachter gelegen Marine Etablissement Amsterdam vergaderen de lidstaten. Voor de inrichting van de centrale vergaderlocatie voor het Nederlandse EU-voorzitterschap koos het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het thema ‘exploring’.

Vergaderlocatie EU in Scheepvaartmuseum door Studio Edward van Vliet

Het gekozen thema verwijst niet alleen naar het maritieme karakter van de vergaderlocatie en ons historisch erfgoed, maar ook naar innovatie en het grensverleggende aspect van Dutch design.

Geschiedenis in modern jasje

Het ontwerp van Edward van Vliet verbindt Nederlands historisch erfgoed met een moderne uitstraling. Het ontwerp toont de culturele invloeden die door de jaren heen in Amsterdam hun weerklank hebben gevonden. Hollandse wolkenluchten en unieke patronen verwijzen naar de geschiedenis van het Scheepvaartmuseum en de trotse geschiedenis van het gebouw als marinebasis en aan de zee, die ons altijd heeft verbonden met de rest van de wereld.

Flexibiliteit

Naast de juiste uitstraling was er nog een belangrijke eis aan de inrichting: het meubilair moest op verschillende manieren toepasbaar zijn. Ruimtes worden meerdere malen per dag anders ingericht of vergaderzalen worden bij elkaar getrokken. Het meubilair moest dus eenvoudig in te zetten zijn in andere opstellingen. Alle gekozen tafels zijn dan ook inklapbaar en gemakkelijk te vervoeren. De meeste stoelen zijn stapelbaar.

Huiselijk en doelmatig

Om de gewenste flexibiliteit en uitstraling te bereiken, werkte Edward van Vliet samen met Gispen. Speciaal ontwikkelde vloerkleden door Moooi Carpets geven het geheel warmte. Kuipstoeltjes zorgen voor een huiselijke sfeer. Tegelijk was efficiëntie en doelmatigheid gewenst. Dat is onder meer terug te zien in de strakke, witte vergadertafels van Casala.

Dutch Design

In het interieur is veel Dutch Design toegepast. En meubels van buitenlandse ontwerpers kregen op speelse en intelligente wijze een Hollandse make-over. Zo zijn Kartell-stoelen voorzien van stof van het Nederlandse bedrijf Febrik: gebreid in plaats van geweven. Ook de fauteuils van Moroso, uit de Sushi Collectie van Edward van Vliet, zijn voorzien van dezelfde, speciaal voor het Nederlands EU-voorzitterschap ontwikkelde stof.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kattenburgerplein 1
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Vergaderlocatie EU in Scheepvaartmuseum door Studio Edward van Vliet
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 23-02-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Opdrachtgever Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ontwerpbureau Studio Edward van Vliet
Reageer op dit artikel