Project

Uitbreiding van het Stanislascollege in Delft

Geen categorie

Het Stanislascollege in Delft is een school met historie. Het oudste deel is gebouwd in 1955 in de traditionalistische architectuurstijl van de Bossche school. Latere aanbouwingen waren karig en sober. Een halve eeuw intensief gebruik heeft ook zijn sporen nagelaten. Middels vervangende nieuwbouw en renovatie heeft Ton Voets Architecten de afgelopen jaren het gebouw weer geopend naar buiten toe en ruim baan gemaakt voor daglicht. Onlangs is de laatste uitbreiding opgeleverd.

Uitbreiding van het Stanislascollege in Delft

De uitbreiding ligt aan de provinciale weg en is daarom niet de meest logische locatie voor leslokalen. Een glazen voorzetgevel loste het probleem van de geluidsoverlast echter op, waardoor de kavel toch voor deze functie kon worden benut. De ramen van de lokalen kunnen nu worden geopend zonder last te hebben van het verkeer.

Verglaasd atrium

Een verglaasd atrium verbindt de nieuwe lokalen met de oudbouw. Dit bouwdeel herbergde een overblijfruimte en lokalen. Naast het feit dat er weinig daglicht was, hadden de bestaande ruimtes geen enkele kwaliteit. De ingreep van Ton Voets Architecten revitaliseert de oudbouw, voorziet het ruimschoots van daglicht en geeft het een allure die aansluit bij de nieuwbouw. De kleuren van de glazen dakdelen en het linoleum maken het een prettige ruimte.

  

Energieneutraal

In de nieuwbouw is lage temperatuurverwarming toegepast. Ook wordt de warmte van de ventilatielucht teruggewonnen en is op de platte daken sedum geplant. Dit maakt dat de uitbreiding energieneutraal is en de eerste in zijn soort in Delft.

 Tekening begane grond: de uitbreiding in rood aangegeven.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Westplantsoen 71
  • Plaats Delft
  • Projecttitel Uitbreiding van het Stanislascollege in Delft
  • Projectarchitect(en) Ton Voets, Mirko Todorović
  • Adviseur installaties electrotechnish: Reno ETIB, Delft werktuigbouwkundig: Ingenieursbureau Joost Naaktgeboren, Delft
  • Adviseur akoestiek Santbergen Advies & ingenieursbureau, Den Haag
  • Aannemer DuraVermeer Bouw Heyma BV Rotterdam
  • Bouwmanagement SmitWesterman, Gouda
  • Toeleveranciers false
  • Programma Aula, muzieklokaal met studio’s, theorielokalen, examenlokalen, handvaardigheid
  • Voorlopig ontwerp 27-10-2011
  • Definitief ontwerp 27-10-2011
  • Aanvang bouw 27-10-2011
  • Oplevering 27-10-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 3.495.546
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 2.924.762
  • Opdrachtgever Stichting Lucas Onderwijs, Den Haag
  • Ontwerpbureau Ton Voets Architecten
Reageer op dit artikel