Project

ARC19: Uitbreiding Hotel ’t Voorhuys Emmeloord – Korfker Architecten

Architectuur

In Emmeloord is de hoteluitbreiding van ’t Voorhuys opgeleverd. Met de nieuwbouw, een ontwerp van Korfker Architecten in opdracht van Twan Hakvoort en Renée Hellendoorn, is het startschot gegeven voor de centrumvernieuwing van Emmeloord.

Toelichting Korfker Architecten – De uitbreiding van Hotel ’t Voorhuys heeft in de Gemeente Noordoostpolder veel impact gehad. De renovatie en herinrichting van Emmeloord-Centrum is al twintig jaar een onderwerp waar de lokale politiek, bewoners en ondernemers intensief over praten. Met de uitbreiding van ’t Voorhuys is een eerste stap gezet in het vernieuwen van het centrum.

Hotel t Voorhuys Emmeloord Korfker Architecten

Historisch en modern

De Delftse School architectuur, die kenmerkend is voor de eerste bebouwing in de Noordoostpolder, is leidend geweest in het ontwerp. Met het, in de basis, sobere en bescheiden bakstenen volume past het ontwerp goed in zijn omgeving. Het sluit aan bij het bestaande pand van ’t Voorhuys, maar is ook een verlengstuk van de achterliggende Koningin Julianastraat dat wordt gezien als het mooiste stukje Delftse School architectuur in de Noordoostpolder.

Korfker Architecten heeft in het ontwerp gekozen voor speelse vakwerken met afwijkende metselwerkverbanden. Gecombineerd met de antracieten kozijnen resulteert dit in een moderne variant op de Delftse School. De gouden kozijnen doorbreken op een eigenwijze manier het lijnenspel in de gevel en versterken het moderne en luxueuze beeld dat het hotel wil uitstralen.

Een glazen verbinding

Uitbreiding van het hotel was niet de enige wens van de opdrachtgever. Eigenaar Twan Hakvoort wilde de Huyskamer (een van de zalen op de begane grond) uitbreiden met een tuinkamer én een privéterras. De plek die hiervoor gereserveerd was bevindt zich aan de westzijde van het hotel in de oksel tussen het bestaande gebouw en de nieuwe vleugel. Doordat Korfker Architecten de verhoogde vloer van deze vleugel naar buiten door heeft laten lopen ontstaat afstand tot de stoep wat maakt dat de bezoeker hier afgezonderd buiten kan zitten. De antracieten kozijnen en glazen puien geven de tuinkamer en het terras een moderne look die de nieuwe vleugel verbindt met de oudbouw van het hotel. Boven de tuinkamer is een verbindingsgang gerealiseerd die een transparante brug vormt naar de nieuwe hotelkamers. Volgens Hakvoort is dit een van de mooiste plekjes van het vernieuwde hotel. ‘Je blijft hier naar buiten kijken’.

Iconische hekwerken

Wat aan ’t Voorhuys meteen in het oog springt zijn de gouden hekwerken tussen de poten van het gebouw. Met deze goudkleurige, organische vormen wordt het laatste stukje bescheidenheid overboord gegooid. Door ze voor een zwart gaashekwerk te plaatsen wordt een maximaal effect bereikt. De vorm van deze ornamenten zijn ontleend aan het naastliggende park in wording; het zijn net bomen die tot aan de hemel groeien. Met deze luxueuze hekwerken is de iconische uitstraling van ’t Voorhuys compleet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Uitbreiding Hotel ’t Voorhuys Emmeloord - Korfker Architecten
  • Projectarchitect(en) Gerben ter Horst
  • Medewerkers Gerben ter Horst, Albert Dunning en Harm Korfker
  • Aannemer Bouwbedrijf Verwer Emmeloord
  • Interieurarchitect Regina Rodermond & E.S.T.I.D.A
  • Opdrachtgever Twan Hakvoort en Renée Hellendoorn
  • Ontwerpbureau Korfker Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel