Project

Uitbreiding basisschool te Leerdam

Geen categorie

JongZeeuw Architecten heeft vanuit een besloten prijsvraag de opdracht verworven voor de uitbreiding en revitalisering van RK Floris Radewijnz basisschool te Leerdam. De opgave voorzag, naast de gewenste extra oppervlakte, in het opnieuw en positief positioneren van het gebouw en daarmee de school binnen een onderwijscluster.

Uitbreiding basisschool te Leerdam

Na een zorgvuldige analyse van de omgeving, onderwijs en routering is besloten de hoofdtoegang voor het gebouw te verplaatsen naar de hoofdweg langs het onderwijscluster. Door deze elementaire keuze is het gebouw ook beter in staat zich te profileren binnen deze wijk.

Foto Bart Hardorff_JongZeeuw Architecten

Vanuit deze analyse zijn ook thema’s geformuleerd, die inspelen op zowel de locatie als ook waar de school voor staat. Deze thema’s zijn een leidraad geweest voor het ontwerp van het gebouw. Openheid naar elkaar, geborgenheid bieden en aandacht voor de maat van het kind zijn de thema’s voor het gebouw. In deze context heeft dit geresulteerd in het ontwerp, waar heldere, grote bewegingen de kinderen begeleiden en omarmen richting het gebouw en binnenkomst. De informele, zachte vormgeving komt tot uitdrukking in de oplopende lijnen, de ronde geleiding naar de binnenkomst en kleur- en materiaalgebruik.

Zo heeft het ontwerp daadwerkelijk bijgedragen tot een beter gevoel bij leerlingen en ouders bij deze school.

 

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Leerdam
  • Projecttitel Uitbreiding basisschool te Leerdam
  • Projectarchitect(en) Ir. Marco de Zeeuw en Egbert de Jong
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 16-04-2013
  • Opdrachtgever SKOR Tiel/RK Floris Radewijnszschool
  • Ontwerpbureau JongZeeuw Architecten bv
Reageer op dit artikel