Project

Twee woonhuizen in Leiden

Geen categorie

In Nieuw Leyden heeft 24H architecture twee duurzame woningen gerealiseerd. De daglichttoetreding in de woningen vormt de kern van het ontwerp, vanwege het stedebouwkundig plan dat bestaat uit smalle straten en rug-aan-rug woningen.

Twee woonhuizen in Leiden

 

 

In beide woningen is door 24H architecture een ‘canyon’ gerealiseerd. deze laat de middagzon tot diep in de woning toe. Daarnaast zorgt de natuurlijke ventilatie die door deze open ruimte mogelijk wordt gemaakt, voor een comfortabel binnenklimaat. 

Door de canyon is in elke ruimte van de woningen natuurlijk licht aanwezig. De wand wisselt subtiel van een gesloten structuur naar semi-transparant. Op enkele punten is de wand transparant en wordt het daglicht gefilterd doorgelaten naar de achterliggende ruimtes. De wand is volledig gesloten ter plekke van de toiletten en de badkamers.

 De trap loopt om de canyon heen. Fotograaf Boris Zeisser 

Gevelbeeld

Het gevelbeeld is een echo van de canyon die zich als het ware een weg door de woningen baant. Voor de houten gevel is daarom een scherm van geperforeerd CorTenstaal geplaats, die in kleur, vorm, verloop en textuur refereert aan de sculpturaliteit van de canyon.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Voltastraat
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Twee woonhuizen in Leiden
  • Projectarchitect(en) Boris Zeisser, Maartje Lammers
  • Aannemer DB Bouw, Leiderdorp
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 220m2 en 196m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 200m2 en 180m2
  • Programma Twee woningen
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2008
  • Definitief ontwerp 01-11-2008
  • Aanvang bouw 04-04-2011
  • Oplevering 01-02-2011
  • Opdrachtgever Fam. Van Dam - Loch en Fam. Blansjaar - Visser
  • Ontwerpbureau 24H Architecture, Rotterdam
Reageer op dit artikel