Project

Tuinstudio in Bussum door Serge Schoemaker

Geen categorie

Een opbergschuur, een logeerkamer, een fietsenstalling: Je wilt het allemaal maar hebt maar een paar vierkante meter tot je beschikking. Dat dat geen probleem hoeft te zijn, bewijst het meesterlijke tuinhuis, ontworpen door Serge Schoemaker. Wie wil er ooit nog een prefab schuur van de bouwmarkt in zijn tuin na het zien hoe je berging, fietsenstalling en werkruimte combineert in een prachtige verpakking met volop licht?

Tuinstudio in Bussum door Serge Schoemaker
Tuinhuis Bussum – by Serge Schoemaker Architects Photography: Raoul Kramer

De vrijstaande schuur bevindt zich achterin een lange, smalle tuin en fungeert als logeerkamer, werkplek en opslag voor tuinspullen en fietsen.

Strakke geometrische vorm

Op de beschikbare ruimte werd een sterk geometrische vorm gerealiseerd, volledig bekleed met dakspanen, met uitzondering van enkele strategisch geplaatste raampartijen. Een ervan zorgt voor een prachtig uitzicht vanachter het inbouwbureau.

Dakspanen

De dakspanen zijn van zwartgebeitst red cedar, wat aansluit bij de schuurbestemming. De dakspanen stelden Schoemaker in staat om een strakke geometrische vorm te maken, met een scherpe daklijn.

Frame voor uitzicht

Een spannend detail is de wijze waarop twee kozijnloze ramen elkaar in een hoek ontmoeten. De ramen zijn ver naar binnen geplaatst, wat de dikte van het muurpakket benadrukt.

Glad en licht versus ruw en donker

In contrast met de ruwe buitenschil, lijkt het interieur glad en licht.Wanden, vloeren en plafond zijn opgetrokken van witgelakt berkenmultiplex. Ondanks de complexe geometrie sluiten de houten platen goed op elkaar aan, een sterk staaltje van vakmanschap.

Vast meubilair

In het interieur zijn drie vaste meubelstukken opgenomen: een zwevend bureau, een bank met bergruimte en een verticale kast. De fietsen worden opgeslagen in een ruimte die wordt afgesloten door een schuifdeur. Door de tuin strategisch bij het interieur te betrekken, wordt deze als groter ervaren dan deze in werkelijkheid is.

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Bussum
  • Projecttitel Tuinstudio in Bussum door Serge Schoemaker
  • Projectarchitect(en) Serge Schoemaker, Beatrice Nespega
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 30 m2
  • Aanvang bouw 18-06-2015
  • Oplevering 01-12-2014
  • Ontwerpbureau Serge Schoemaker
Reageer op dit artikel