Project

Tuinstudio Hoofddorp – Serge Schoemaker architects

Architectuur

Tuinstudio Hoofddorp – Serge Schoemaker architects
Beeld: MWA Hart Nibbrig

Met de stijging van zowel de grondprijzen als het aantal mensen dat vanuit huis werkt, zijn hoogwaardige geïsoleerde tuinstudio’s een trend geworden. In Hoofddorp gebruikte Serge Schoemaker Architects beperkte architectonische middelen om een ​​gestroomlijnde multifunctionele tuinstudio te ontwerpen. Het resultaat is een kleine en veelzijdige structuur.

Toelichting: Serge Schoemaker architects

De robuuste maar elegante studio is gebouwd op een smal perceel naast het vrijstaande huis van de opdrachtgever. Met zijn monolithische vorm en minimalistische details valt het sculpturale huis op te midden van de traditionele gebouwen in de buurt.

Vanwege de beperkte ruimte en de zorg waarmee de constructie moest worden geconstrueerd, werd besloten om de woning in de werkplaats te prefabriceren en deze met een kraan op de locatie te plaatsen. Een stalen plaat in de vloerplaat van de houtskeletstructuur zorgde voor de nodige stabiliteit tijdens het transport.

Het roodachtig bruine object is bekleed met weerbestendig staal en mengt zich op natuurlijke wijze in zijn groene omgeving. De verschillende bekledingspanelen werden op maat gemaakt met behulp van een laser en vervolgens geassembleerd als een tangram. Door het grote raam zonder frames te detailleren kon het glas ook gelijk eindigen met het gevelvlak.

Tuinstudio Hoofddorp Serge Schoemaker

Beeld: MWA Hart Nibbrig

Binnen is een oase van rust. Het minimalistische interieur is gedetailleerd in berkenmultiplex en contrasteert mooi met de verweerde buitenkant. De studio is zo ontworpen dat je je helemaal omringd voelt door de natuur: de grote ramen geven een verrassend mooi zicht op de groene en waterrijke omgeving.

De toegangsdeur en het kleinere ventilatievenster zijn voorzien van glas en zijn bedekt met geperforeerde panelen van verweringsstaal. Overdag laten de perforaties licht en lucht toe, terwijl ze ’s avonds een aangename gloed in de tuin werpen. Zodra het kunstlicht door de gevel schijnt, krijgt de harde en stevige huid een poëtisch uiterlijk.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Tuinstudio Hoofddorp - Serge Schoemaker Architects
  • Projectarchitect(en) Serge Schoemaker, Alexander Beeloo
  • Medewerkers Ilaria Saggese
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 15 m2
  • Oplevering 2018
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Serge Schoemaker Architects
Reageer op dit artikel