Project

Tuinhuis in Oegstgeest – USE architects

Architectuur

Tuinhuis in Oegstgeest – USE architects
Tuinhuis in Oegstgeest door USE architects

Tuinhuis met gastenverblijf bij een vrijstaande woning in Oegstgeest. Optimaal op zijn locatie ingepast. Natuurlijke materialen.

Toelichting USE architects – De oorspronkelijke garage bij deze woning in Oegstgeest was in slechte staat van onderhoud en aan vervanging toe. Onze opdrachtgever greep dat aan om naast de functie van garage ook een tuinkamer te realiseren. De afmetingen van de bestaande garage waren echter niet ruim genoeg om een goede verblijfsruimte te maken. Randvoorwaarde was ook dat de zijgevel van de nieuwbouw voor de buren niet groter en hoger zou worden, dit gold ook voor de voorzijde van de nieuwbouw.

Door het volume naar achteren toe schuin te vergroten richting tuin en één hoekpunt van de nieuwbouw “omhoog te trekken”, is een mooie ruime tuinkamer ontstaan met een schuin oplopend, getordeerd dakvlak. De vorm van dat dak is gemaakt door 21 houten spanten, die steeds iets oplopen. De tuingevel is als het ware “geponst” en daardoor opengewerkt. De materiaalkeuze is puur, met zink en hout. In het interieur zijn de oplopende spanten mooi in het zicht. De materialen binnen zijn passend voor een bijgebouw, en geven een soort vakantiegevoel. Wanneer het hoekkozijn helemaal open staat is er maximaal contact met de mooie groene tuin, wat die ervaring alleen nog maar versterkt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Oegstgeest
  • Projecttitel Tuinhuis in Oegstgeest - USE architects
  • Projectarchitect(en) Pieter Koningsveld en Peter Popke de Jong
  • Medewerkers Milou Chênevert
  • Adviseur constructie Daniël Baldé
  • Aannemer Wassenaarse Bouw Maatschappij
  • Interieurarchitect USE architects
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 49
  • Programma Gastenverblijf en garage
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau USE architects
Reageer op dit artikel