Project

Transformatie van kantoor naar woning in Naarden – Kraal architecten

Architectuur

Transformatie van kantoor naar woning in Naarden – Kraal architecten
Foto: Stijn Poelstra

Dit klassieke pand uit 1896 deed dienst als kantoor. Kraal architecten heeft een ontwerp gemaakt voor de renovatie en uitbreiding ervan. Het bestaande pand is daarbij vrijwel geheel intact gelaten. De strakke moderne uitbouw van zwart zink staat in sterk contrast met het oudere gedeelte. Toch vormen de twee delen samen een perfect evenwicht.

toelichting door Kraal architecten

Transformatie kantoor naar woning

Dit prachtige pand uit 1896 had tot voor kort een kantoorfunctie. Kraal architecten heeft het plan gemaakt voor de transformatie van kantoor naar woonhuis. Na een grondige renovatie en uitbreiding is het nu een unieke, ruime en lichte woning.

Zicht op de tuin

Bij het huis hoort een diepe achtertuin. Om het zicht op de tuin te vergroten, is aan de achterkant van het pand een moderne uitbouw gerealiseerd. De uitbouw ligt over de volle breedte van het huis en nog een flink stuk daarbuiten. De woonkeuken en eetkamer sluiten volledig aan op de tuin. De uitbouw bestaat grotendeels uit glas en heeft een extra hoge pui en een hoog plafond. Daardoor kun je vanuit deze ruimtes volop van het uitzicht genieten.

Verbinding tussen binnen en buiten

Om de verbinding tussen binnen en buiten verder te versterken, loopt de tegelvloer vanuit de woonkeuken vrijwel naadloos over in het terras buiten. Ook de lichtstraat en de ingebouwde spotjes boven de keuken lopen in een rechte lijn door boven de veranda.

Keuken op maat

De lichte, witte keuken is op maat gemaakt. Daarbij is veel aandacht besteed aan de afwerking. De deur naar de kelder zit weggewerkt in de kastenwand. Het strakke keukeneiland is gemaakt van een glad en vuilafstotend materiaal. In het kookeiland zit een downdraft afzuigsysteem verborgen.

Optimale indeling

De renovatie was ook een kans om de interne indeling van het huis te optimaliseren. De nieuwe indeling sluit perfect aan bij de behoeften van de de bewoners. Aan de voorkant van het huis liggen aan weerszijden van de voordeur de woonkamer en een werk-/muziekkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich vier grote slaapkamers, een badkamer en een apart toilet. Op zolder is een ruime open speelruimte. Daar omheen liggen twee werkkamers en een extra badkamer.

Modern en klassiek

De rechte, zwarte lijn van de stalen trapleuning sluit mooi aan op het kader van de ensuite deuren en op de zinken bekleding van de uitbouw. Zo vormt de trap de verbinding tussen de moderne, strakke stijl van de uitbreiding en de klassieke stijl van het oudere gedeelte van het pand.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Naarden
  • Projecttitel Transformatie van kantoor naar woning | Naarden
  • Projectarchitect(en) Femke Scargo, Thomas Kraal
  • Medewerkers Bas Stolten, Monique Martens
  • Adviseur constructie De Lange Adviesbureau, Nijkerk
  • Aannemer Rodenburg, Veenendaal
  • Interieurarchitect Kraal architecten, Utrecht
  • Bouwmanagement Kraal architecten, Utrecht
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 83 m2
  • Netto inhoud 250 m3
  • Voorlopig ontwerp mei 2016
  • Definitief ontwerp juni 2016
  • Oplevering April 2017
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Kraal architecten, Utrecht

Locatie

Reageer op dit artikel