Renovatie Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, - EGM Architecten

De renovatie van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar in het kader van de 'Life Sciences' interdisciplinair medisch-wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan is door EGM Architecten afgerond.

Toelichting EGM Architecten | Beeld Stijn Poelstra

Op de campus van de universiteit staan twee faculteitsgebouwen, het Prof. Dr. Heinrich Jacob gebouw en het Willem C. Schimmel gebouw uit de jaren '60 die niet meer voldeden aan de hedendaagse eisen. In nauwe samenwerking met onderzoekers, dierenartsen, studenten en staf is een integraal ontwerp ontwikkeld volgens de 10 R'en van circulair bouwen.

Pionieren in circulair renoveren

Een gezamenlijk streven van de universiteit en EGM architecten was om het gebruik van nieuwe materialen en de afvalstroom te minimaliseren. Honderden meters aan voormalige boekenplanken kregen een nieuw leven als lockers, glaswanden en meubilair werden met slimme aanpassingen herplaatst, en nieuwe materialen zijn expliciet biobased, herbruikbaar en demontabel. Ook het losse meubilair is biobased of hergebruikt (reuse) of gerenoveerd (refurbished). Alle wijzigingen zijn vastgelegd in het BIM-model met een materialenpaspoort. Zo is hergebruik in de toekomst een stuk makkelijker.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Duurzaam betekend ook gezond. Gezond voor de studenten, artsen en onderzoekers die dagelijks met plezier in de faculteit zijn. Voor hen zijn mooie, recyclede en herbruikbare natuurlijke materialen ingezet met verwijzing naar natuur en dier. In combinatie met veel daglicht en uitzicht, beide waren niet in het originele gebouw aanwezig, ervaren de mensen de omgeving als prettig. Ze functioneren er beter en voelen zich vitaler. Minder uitval, en meer werkplezier!

Voor en met gebruikers ontwerpen

De renovatie kenmerkt zich door een intensieve samenwerking met de toekomstige gebruikers. Door middel van een gelaagd overlegmodel met artsen, onderzoekers en studenten, het ontwerpteam en het projectteam is er in korte tijd een breed gedragen ontwerp ontwikkeld. Dit heeft ook een versnelling van gerelateerde projecten op het gebied van papierloos werken, hybride online werken en samenwerking mogelijk gemaakt.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Inspirerende werkomgeving

De nieuwe werkomgeving is er om optimaal te presteren. Intensief werken en (samen of alleen) ontspannen gaan hier hand in hand, in een omgeving waar tot in detail aandacht is besteed aan de liefde die iedereen hier voelt voor de dieren. Kostbare relikwieën hebben een mooi plekje gekregen in speciaal ontworpen vitrines, wandprints en speciaal ontworpen akoestisch dempende materialen zijn alom vormgegeven met verwijzingen naar de natuur. Met behulp van parametrisch ontwerp zijn plafonds ontworpen met organische dimensies.

De werkomgeving is ingedeeld volgens de principes van Activiteit-Gerelateerd Werken. Er is uitgebreide variëteit aan werkplekken van omvang en functie waar een grote diversiteit aan overlegvormen en werkactiviteiten kunnen plaatsvinden.

Studenten, onderzoekers, artsen en staf voelen zich hier prettig. Het is als een thuis zo comfortabel. De kantoren nodigen uit tot samenwerken en inspireren door de gecreëerde thematische sfeer die het geliefde vakgebied weerspiegelt.

 • 1 EGM architecten-Universiteit-Utrecht-Diergeneeskunde-schema open gesloten_NL

  Download
 • 2 EGM architecten-Universiteit-Utrecht-Diergeneeskunde-schema functioneel_NL

  Download
 • 3 EGM architecten-Universiteit-Utrecht-Diergeneeskunde-schema hart_NL

  Download
 • 4 EGM architecten-Universiteit-Utrecht-Diergeneeskunde-schema duurzaam_NL

  Download
 • Plattegrond_HJG_beganegrond_(c)EGM-architecten

  Download
 • Plattegrond_HJG_eersteverd_(c)EGM-architecten

  Download
 • Plattegrond_WSG_beganegrond_(c)EGM-architecten

  Download
 • Plattegrond_WSG_eersteverd_(c)EGM-architecten

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.