Project

Transformatie Gashouder te Dedemsvaart

Geen categorie

Het Gashouder-podium: Transformatie Gashouder tot educatief en cultureel Gasthuis
Ooit stonden er in Nederland meer dan 500 gashouders. Nu nog maar een enkele. Een ervan, de meest complete staat in Dedemsvaart. Door zijn zeldzaamheid is deze houder, die gebouwd werd in 1932, thans rijksmonument.

Transformatie Gashouder te Dedemsvaart

 

 

Na jaren van praten, plannen en ontwikkelen heeft deze gashouder nu een herbestemming gekregen als educatief en cultureel gasthuis, het Gashouder-podium.
Daarvoor was het nodig de gashouder te verplaatsen en op een nieuw gebouwde kelder te zetten. De toegang tot de houder is via deze kelder. De entree tot de kelder is opgenomen in een glooiing in het maaiveld. In de kelder bevinden zich de foyer, twee zaaltjes voor vergadering en expositie, toiletruimte, pantry, kleed en dienstruimtes. Vanuit de foyer leidt een trap naar het inwendige van de gashouder. Dit is een unieke ruimte geschikt gemaakt  voor voorstellingen, optredens, presentaties enz.
De oorspronkelijke gashouder is geheel uit staal opgebouwd. Deze is eerst gestraald en daarna voorzien van een coating. Een gashouder bestaat uit twee delen. De onderste helft, de kuip, waarin vroeger water heeft gestaan en het bovenste deel, waarin het gas werd opgevangen, de klok.
Tussen deze twee delen is in de nieuwe situatie een glazenplafond aangebracht. Daar de ruimte in de kuip functioneel is gemaakt waren er specifieke  voorzieningen nodig t.a.v. geluid en thermische isolatie. Voor de thermische isolatie is de buitenwand van de kuip aan de binnenzijde van een warmte isolerend schuimlaag voorzien. Voor het verkrijgen van een goede akoestiek is deze isolatielaag daarna nog eens afgewerkt met een geluidsabsorberende laag.
Ook bij de inrichting is rekening gehouden met de akoestiek, zo is langs de wand een rondlopende 3 meter hoge bank ontworpen die een positief effect op de akoestische kwaliteit van de ruimte heeft. Door gebruik van  moderne technieken  van geluid, licht en beeld wordt een extra kwaliteit aan dit unieke object toegevoegd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Transformatie Gashouder te Dedemsvaart
  • Projectarchitect(en) S. Vellinga
  • Voorlopig ontwerp 26-01-2011
  • Definitief ontwerp 26-01-2011
  • Aanvang bouw 15-12-2010
  • Oplevering 26-01-2011
  • Opdrachtgever gemeente Hardenberg
  • Ontwerpbureau Vellinga Menkveld Architecten
Reageer op dit artikel