Project

Tijdelijk interieur voor Amsterdams ster-restaurant door FreyH Studio en OJO

Geen categorie

Onder de naam Roomservice at Olof’s transformeerden Freyke Hartemink en Jarrik Ouburg de oudste kapel van Amsterdam in een restaurant voor chefkok Christopher Naylor, de trotse bezitter van een Michelin-ster. De kapel is uitwijkplaats tijdens de verbouwing van het nabijgelegen vermaarde Restaurant Vermeer. Met minimale middelen en hergebruikt meubilair is een sfeervol doolhof gerealiseerd.

Tijdelijk interieur voor Amsterdams ster-restaurant door FreyH Studio en OJO

Restaurant Vermeer bevindt zich op de begane grond van het hotel Barbizon Palace aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Het hotel wordt verbouwd en gedurende de verbouwing wijkt het restaurant uit naar de nabijgelegen Sint Olofskapel. De kapel is rond 1440 gebouwd en heeft door de eeuwen heen al vele functies gehad en transformaties ondergaan.

Voor de inrichting van de kapel werd gebruikgemaakt van het hotelmeubilair dat bij de verbouwing beschikbaar kwam. Net zoals de schilder Johannes Vermeer interieurelementen als een raam, tafel of wandkleed gebruikte om een ruimte te definiëren, zo gebruiken de architecten elementen van hotelkamers om de monumentale ruimte van de kapel te transformeren in kleine intieme kamers. De naam van het restaurant verwijst ook naar deze ingreep: Roomservice at Olof’s.


Analyse van schilderijen van Vermeer: losse objecten worden ingezet om de ruimte te definiëren.


Ouburg en Hartemink hergebruiken de elementen van hotelkamers om eenzelfde effect te bereiken als Vermeers schilderijen.

De aanpak van OUburg en Hartemink resulteert in een surrealistische wereld waar je dwaalt tussen minibars, nachtkastjes, hangende spiegels en gordijnen. Vanaf de mezzanine krijgt een gast het overzicht over de eetkamers. Vanaf dit punt draait hetom kijken en bekeken worden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prins Hendrikkade 72
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Tijdelijk interieur voor Amsterdams ster-restaurant door FreyH Studio en OJO
  • Projectarchitect(en) Freyke Hartemink en Jarrik Ouburg
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 23-03-2016
  • Oplevering 01-02-2016
  • Opdrachtgever Restaurant Vermeer, Amsterdam
  • Ontwerpbureau FreyH Studio en OJO
Reageer op dit artikel