Project

The Cube in Beiroet, Libanon, door Orange Architects

Geen categorie

Nederlandse bureaus hebben de uitzonderlijke kwaliteit om ontwerp en uitvoering bij elkaar te brengen. Dit geldt ook voor Orange Architects, een samenwerkingsverband van architecten die samen op de buitenlandse markt opereren. Overal zoeken ze naar synergie tussen lokale culturen en Nederlandse ontwerpconcepten. Lokale bouwmethoden vormen vaak de aanleiding voor een ontwerp. Voor de toren die ze opleverden In Beirut maakten ze gebruik van de hoogwaardige kennis van het storten van hoogwaardig beton op de bouw die lokaal beschikbaar was.

The Cube in Beiroet, Libanon, door Orange Architects

Orange Architects is een architectenbureau met vestigingen in Rotterdam en Amsterdam. Het wordt gevormd door een samenwerkingsverband tussen de bureaus van Patrick Meijers (A2 Studio), Jeroen Schipper (JSA) en Michiel Hofman (HofmanDujardin). Orange Architects heeft eigen werknemers, aangevuld met werknemers van de drie verbonden bureaus. Hiermee heeft Orange voldoende slagkracht en flexibiliteit om buitenlandse projecten op te pakken.

Voor het ontwerp van de woontoren ‘The Cube’ in Beiroet hanteerde Orange Architect hetzelfde adagium als ze bij al haar projecten toepast: ‘MAXIMIZE’. Hierbij worden de wensen van de opdrachtgever, de mogelijkheden van de locatie en de lokale regelgeving optimaal ingezet.

Dit hebben de ontwerpers zelf over hun ontwerp te vertellen:

Met het ontwerp van the Cube wordt het klassieke hoogbouwconcept – waarbij een toren geëxtrudeerd wordt vanuit de opzet van de plattegrond – verlaten en vervangen door een unieke en iconische stapeling van individuele villa’s, allen met fantastisch uitzicht over Beiroet.

Panorama

De draaiing van de volumes per verdieping zorgt voor riante buitenruimtes op de daken van de ondergelegen appartementen en verspringende panoramische vensters van 12m breed. Elke verdieping bestaat uit één of twee appartementen. Op de verdiepingen met één appartement ontvouwt de stad zich aan de bewoners als een 360 graden panorama.

In the picture

Het ontwerp met de 14 gestapelde en gedraaide volumes biedt ruimte aan 19 aantrekkelijke appartementen, in grootte variërend van 117 tot 234 m2, met open plattegronden, grote balkons en compleet glazen gevels. De vrije ligging aan de rand van de stad, in de voet van een heuvel, zorgt er voor dat het zicht op The Cube optimaal is. Vanuit het gebouw zelf is het uitzicht op het centrum van Beiroet ongeëvenaard; de vitale stad vormt een subliem decor, zowel overdag als ’s nachts.

Kern van kruisende liggers

Door de centrale positie van de kern met liften en trappen in het hart van het gebouw, zijn er geen beperkingen voor de indeling van de appartementen. De verdiepingsvloeren overspannen in één keer van de kern naar de gevels, die op iedere verdieping bestaan uit twee dragende betonnen liggers en twee panoramaramen; een opzet die per vloer 90 graden wordt gedraaid. De structuur met kruisende liggers die hierdoor ontstaat zorgt samen met de kern voor de benodigde stabiliteit van de toren. Vanwege de ligging in een seismologisch actief gebied is hier in het ontwerp extra aandacht aan besteed.

;

Uitkragend volume

De wit gecoate en geperforeerde wandliggers bepalen in sterke mate het uiterlijk van de toren, maar ook de interieurs van de appartementen. De onder het gebouw gelegen 3-laagse parkeergarage is gedeeltelijk in de heuvel gepositioneerd. Op de begane grond wordt de terug gelegen lobby overkluisd door een spectaculair uitkragend volume. Dit zorgt voor een aangenaam beschaduwde plek en een duidelijke markering van de entree van the Cube.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Beiroet
  • Projecttitel The Cube in Beiroet, Libanon, door Orange Architects
  • Projectarchitect(en) Michiel Hofman, Patrick Meijers, Jeroen Schipper
  • Aannemer K.Abboud
  • Bouwmanagement Rodolphe Mattar
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 15-02-2016
  • Opdrachtgever Masharii SAL, Karim Jabbour
  • Ontwerpbureau Orange Architects
Reageer op dit artikel