Project

Sweelinck College

Geen categorie

Op een steenworp afstand van het Museumplein in Amsterdam ligt een schitterend monumentaal pand uit het begin van de 20e eeuw. Eind 2012 kwam het naastgelegen pand van het Sweelinck College leeg te staan. In combinatie met het groeiend aantal leerlingen was dit een unieke kans om uitbreiding letterlijk naast het huidige schoolgebouw te realiseren.

Sweelinck College

 

 

 

 

Het leegstaande gebouw (1905) heeft het afgelopen decennium veel van haar oorspronkelijke overzichtelijke structuur verloren. Een van de uitgangspunten voor de renovatie was dan ook om deze structuur en de monumentale uitstraling te herstellen. Toegevoegde interne verbouwingen zijn verwijderd en raampartijen in de voor- en achtergevel gerenoveerd. Deze vervangen en opnieuw ontworpen kozijnen zijn afgeleid van het oorspronkelijke ontwerp en hebben een klassieke detaillering. In het interieur is ruimte gewonnen door de zolder toegankelijk en bruikbaar te maken. De bestaande gymzaal is voorzien van een nieuwe vloer en de kleedkamers zijn vergroot. Er is een lift toegevoegd om de juiste routing te verkrijgen. De voor de school belangrijke en herkenbare rode deuren zijn overal doorgevoerd.

De lerarenkamer, die als uitbouw aan de achterzijde was toegevoegd, is vervangen door een nieuwe entree met conciërgeruimte. Deze bakstenen nieuwbouw voegt zich in de bestaande omgeving. Samen met de metselwerktrap, die beide schoolpleinen verbindt en als ontmoetingsplek fungeert, vormen zij het nieuwe gezicht van de uitbreiding.

Schoolorganisatie ZAAM hecht veel waarde aan het ‘Frisse Scholen’ programma. Er is gekozen voor een gebalanceerd ventilatiesysteem in combinatie met door de gebruiker te openen ramen. Hierdoor ontstaat er een prettig klimaat en blijven exploitatiekosten overzichtelijk.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Moreelsestraat 21
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Sweelinck College
  • Projectarchitect(en) Siebold Nijenhuis Architect
  • Adviseur installaties Merosch
  • Aannemer De Geus Bouw
  • Toeleveranciers false
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1.100 m2
  • Programma VMBO-school | Projectkenmerk: renovatie, uitbreiding en herinrichting schoolgebouw
  • Aanvang bouw 12-11-2015
  • Oplevering 08-01-2013
  • Opdrachtgever Stichting ZAAM
  • Ontwerpbureau Siebold Nijenhuis Architect
Reageer op dit artikel