Project

Sports Park Stozice in Ljubljana, Slovenië

Geen categorie

In Ljubljana, Slovenië, realiseerde Sadar + Vuga het multifunctionele sportcentrum Sports Park Stozice bestaande uit een voetbalstadion, een overdekte sporthal en een winkelcentrum. Onderdeel van het nieuwe sportcentrum is een recreatief park. Het complex van 187.500 vierkante meter groot ligt in het noorden van de stad en verbindt het omringende landschap met de rivier de Sava. Daarnaast benadrukt het centrum het horizontale en vlakke karakter van het omliggende gebied.

Sports Park Stozice in Ljubljana, Slovenië

De monolithische structuur van het stadion en de sporthal is van invloed op de skyline van het gebied. Het noorden biedt het uitzicht op de Alpen en richting het zuiden wordt een blik gegund op stadscentrum. De twee etages van het winkelcentrum en de parkeergarage zijn gevestigd in een voormalige 12 meter diepe grindgroeve. Dankzij de groene ruimte met de recreatieve faciliteiten zijn nieuwe gebieden ontstaan voor sociale activiteiten.

Voetbalstadion

Het voetbalstadion bevat ruim 16.000 zitplaatsen en is volgens de laatste UEFA-richtlijnen gebouwd. Het stadion ligt verzonken in het park. Alleen het dak boven de tribunes stijgt boven het vlakke landschap uit. Het stadion en de sporthal zijn contrasterend vormgegeven. Hoewel ze onafhankelijk van elkaar zijn hebben ze wederkerende elementen in hun ontwerp. Zo is bijvoorbeeld de gevel van het stadiondak van hetzelfde materiaal als de schil van de sporthal.

Het parkniveau daalt geleidelijk naar het oosten en onthult het stadion als een open gebouw. De oostelijke ingang versterkt het zicht op het interieur. Een stalen dak strekt zich hoog boven de dragers en benadrukt de aangebrachte plafondstructuur van 4×4 meter. De tribunes zijn zo gepositioneerd dat het publiek dichtbij het evenement kan plaatsnemen maar toch onder de overkapping blijft. Aan de westzijde van de stadion bevinden zich de VIP- en de kleedkamers.

 Slovenie 

Sporthal

De multifunctionele sporthal biedt ruimte aan 12.000 toeschouwers en bestaat uit vier niveaus die samen met het VIP-gedeelte zijn overdekt door een schelpvormige koepel. Het parkniveau raakt de rand van de koepel die zich richting het interieur van het gebouw opent. De ribbels van de koepel lopen door tot aan boven, tot daar waar de gevel de koepel bereikt. Net zoals bij het stadion is de koepel afgewerkt met een gevelbekleding die van kleur wijzigt afhankelijk van de weersomstandigheden en de kijkrichting. De sporthal is een gedeeltelijk verzonken gebouw waarvan het volume is bepaald door de toeschouwerscapaciteit en het basketbal en handbalveld, de twee belangrijkste activiteiten van de hal.

Winkelcentrum

Langs het stadion loopt het winkelcentrum, het derde onderdeel van Sports Park Stozice. Het ligt tussen de parkeergarage en het park. Groene atriums verlengen brengen de atmosfeer van het park in het winkeldeel waardoor zij een zichtbare verbinding maken met het buitengebied. Grote, op het noorden georiënteerde daklichten boven in het winkelcentrum zorgen dankzij het binnenstromende diffuse licht voor een ruimtelijke beleving. Daarnaast omlijsten zij het zicht op de sportfaciliteiten en het omliggende recreatiegebied. Het park, een ontwerp van Studio AKKA, is voorzien van een speeltuin voor kinderen en is zo ingericht dat het een ontmoetingsplaats wordt voor buurtbewoners en voor de late middag bezoekers.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Ljubljana
  • Projecttitel Sports Park Stozice in Ljubljana, Slovenië
  • Adviseur installaties Lenassi; Jelen & Zaversnik
  • Landschapsarchitect AKKA, Ljubljana
  • Bouwmanagement Atelier One, Londen; Gradis; Elea iC
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Stadion: 33.700 m2; Sporhal: 35.500 m2, Winkelcentrum: 91. m2, Parkeergarage 134.000 m2, park 143.970 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Stadion: 24.600 m2, Sporthal: 14.100 m2, park: 143.970 m2
  • Programma Recreatiepark met een voetbalstadion, multifunctionele sporthal, winkelcentrum en ondergrondse parkeergarage
  • Voorlopig ontwerp 01-03-2008
  • Definitief ontwerp 01-09-2009
  • Aanvang bouw 19-10-2011
  • Oplevering 01-12-2011
  • Opdrachtgever Ljubljana City Municipality, Grep
  • Ontwerpbureau Sadar + Vuga, Ljubljana
Reageer op dit artikel