Project

Sportcentrum Zaanstad door UArchitects

Geen categorie

De verandering in gebruik overdag en ’s avonds is de basis van het concept voor het Sportcentrum dat UArchitects ontwierp. Om de verschillende doelgroepen optimaal te bedienen, werden zelfs twee verschillende ingangen ontworpen. De routing die zo is ontstaan, dicteert de ruimtelijke opzet van het centrum. De constructieve opzet bestaat uit een innovatieve combinatie van steen, polycarbonaat en hout.

Sportcentrum Zaanstad door UArchitects

De sporthal wordt overdag gebruikt door twee naastgelegen praktijkscholen. Gedurende deze periode wordt de accommodatie onderverdeeld in drie zaaldelen. De dagentree voor de leerlingen ligt direct aan het schoolplein.

 

Avonduren

In de avonduren en in het weekend wordt de sporthal gebruikt door sport- en buurtverenigingen. Zij maken ook gebruik van de horecaruimte met dakterras, de vergaderruimte en de tribune voor 300 personen. De avondentree is gelegen aan een doorgaande weg.

 

Blote benen

UArchitects koos ervoor om de sportfaciliteit niet uit te werken als gesloten doos. Door op strategische plekken de sporthal te openen naar buiten toe, ontstaat een actieve relatie met het publieke domein. Naast hoge ramen, zijn ook lage ramen aangebracht, waardoor passanten de benen van de sporters kunnen zien als ze voorbij rennen.

 

Baken in de buurt

Een gevel van polycarbonaat platen die op een paar plekken translucent is, versterkt de interactie met de omgeving. De horeca, de wachtruimte en delen van de sporthal zijn naar de straat en een aanpalend park geopend, zodat de activiteiten zichtbaar worden. Vooral in de avonduren draagt het bij aan de leefbaarheid van de omgeving. De hal wordt zo een baken in de buurt.

 

 

Ruwbouw = afbouw

Voor sporthallen wordt doorgaans gebruikgemaakt van een stalen skelet met een balvast systeemplafond. UArchitects koos ervoor om deze traditie om te gooien. In het huidige constructieve houten dak is de constructie tevens de afbouw. Het plafond en het vakwerk dragen bij aan de beleving van het interieur: het is constructief, dragend, geluidsabsorberend en esthetisch.

 

Door in de detaillering en textuur van de toegepaste materialen te variëren, is gezocht naar een meer menselijke maat in het grote gebouw.

 

Binnen is gestreefd naar een interieur dat uitdaagt om te bewegen. Vloerpatronen en kunstwerken activeren de bezoekers en de sporters.

 

Gesmoord met gaten

Voor het metselwerk is gekozen voor een licht gesmoorde steen die klamp is vermetseld in tegelverband. De speciaal voor dit project vervaardigde ronde sparingen in de baksteen zorgen voor een mooi schaduweffect op de gevel die contrasteert met het gladde polycarbonaat.

 

 

  

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Weer
  • Plaats Zaanstad
  • Projecttitel Sportcentrum Zaanstad door UArchitects
  • Adviseur installaties Beekink installatieadvies
  • Aannemer Lokhorst Bouw
  • Bouwmanagement Inginieursbureau Bolwerk Weekers
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 26-06-2015
  • Oplevering 01-05-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Zaanstad en Projectmanagement Coresta
  • Ontwerpbureau UArchitects - Emile van Vugt en Misak Terzibasiyan
Reageer op dit artikel