Project

SH House in Minato-Ward, Tokio door Hiroshi Nakamura

Geen categorie

Een gebouw staat volgens de architect Hiroshi Nakamura even dicht bij het menselijke lichaam als een levenpartner. Dit gaat zeker op voor de kleinschalige woonhuizen in Tokio, waar de bewoners door de minimale afmetingen veel sterker op het gebouw zijn betrokken dan normaal het geval zou zijn. Doordat het SH House aan drie zijden is ingesloten, konden alleen aan de noordzijde openingen worden gemaakt. Doordat de man elke avond laat thuis komt en het echtpaar twee kleine kinderen heeft, was de wens tot veiligheid en geborgenheid primair. Deze is door de architect vertaald in een volledig afgesloten begane grond.

SH House in Minato-Ward, Tokio door Hiroshi Nakamura

Omdat de aangrenzende appartementen hun woonkamer op het zuiden hebben, was het maken van ramen op de eerste en tweede verdieping ook al geen aantrekkelijke optie. De gordijnen zouden immers al snel de hele dag gesloten blijven. Het SH House is daarom vormgegeven als een geheel afgesloten woning, waarin het daglicht via een dakopening binnenvalt.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 3, 2008, p40-41.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel SH House in Minato-Ward, Tokio door Hiroshi Nakamura
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Kavelgrootte 40 m² / Vloeroppervlak begane grond 24 m² / Totale vloeroppervlak 87 m²
  • Voorlopig ontwerp 15-10-2009
  • Definitief ontwerp 01-10-2004
  • Aanvang bouw 01-03-2008
  • Oplevering 01-11-2005
  • Opdrachtgever Anoniem, echtpaar met twee kinderen
Reageer op dit artikel