Project

Schuurwoning Eelderwolde – architectuurstudio SKA

Geen categorie

Op de grens van Groningen en Drenthe, in het buitengebied van Eelderwolde, werd door de aanleg van een nieuw vaarroute een boerderij afgesneden van zijn achterland. Een deel van de opstallen werd meteen na de herbestemming gesloopt. Wat op het moment van opdrachtverlening resteerde was het oude voorhuis met een hals verbonden aan een grote schuur. In het ontwerp is een nieuw ensemble gemaakt van een bestaand en nieuw volume.

Schuurwoning Eelderwolde – architectuurstudio SKA

De wensen van de opdrachtgever en mogelijkheden van de kavel stonden deels haaks op bestemmingsregels. De opdrachtgever wilde graag vanuit zoveel mogelijk ruimten rechtstreeks genieten van het vrije uitzicht op het achterliggende landschap daarbij niet gehinderd door enig bijgebouw of opstal. Tevens wenste hij ruimte voor de stalling van enkele klassieke auto’s.   

Nieuw ensemble

Na plannen voor volledige sloop en nieuwbouw besloot architectuurstudio SKA het voorhuis te transformeren tot bijgebouw. De bestaande schuur wordt een kwartslag gedraaid en keert achter het voorhuis terug als hoofdgebouw. Hiertussen ontstaat zo een half besloten buitengebied. De nieuwe woonschuur is een scherp gesneden zwart volume, relatief gesloten naar de straat maar volledig open richting natuurgebied De Onlanden.

  

Materialisering

Zowel het hoofdgebouw als bijgebouw zijn bekleed met zwarte WaxedWood Siberisch Lariks gevelplanken. Hierdoor en doordat het bijgebouw is ontdaan van dakkapel, lijsten en goten vormen de volumes een ensemble met een identiteit. Hergebruikte Friese golfpannen liggen op de daken. Er is hiermee een eigentijds hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van het voormalige boerenerf.

  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Groningerweg 76
  • Plaats Eelderwolde
  • Projecttitel Schuurwoning Eelderwolde - architectuurstudio SKA
  • Projectarchitect(en) Jetze Kuipers
  • Aannemer bouwbedrijf Van Dijk
  • Bouwmanagement W2N
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 11-07-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Ontwerpbureau architectuurstudio SKA
Reageer op dit artikel