Project

Schoolstraat

Geen categorie

In een 19e-eeuws woonblok in de binnenstad van Groningen zijn zij- en achtergevels vrijgekomen wegens sloop ten behoeve van het Forum.

Schoolstraat

Deze soms doorgesneden panden moesten weer op één rooilijn elk een nieuwe gevel krijgen, wat door de verschillende eigenaren wordt opgepakt met verschillende architecten. Dit is één van de eerste projecten in die rij.

Een vrij eenvoudig ontwerp, dat een ingetogen spanning vertoont: Het beeldkwaliteitsplan schrijft voor dat de eerste verdieping enigszins moet overhangen om een gevoel van intimiteit te creëren naast dat reusachtige Forum. Dit ontwerp voor de gevel van een centraal trappenhuis probeert daarop een antwoord te geven. De vorm volgt de typologie van de tijd waaruit het blok stamt, een huis met een puntdak zoals je het zou tekenen. We hebben twee knikken bedacht, waarmee het bovenste gedeelte van de gevel naar voren is gebracht. Een soort vouwlijn, die ook nog eens dwars door een raam gaat dat gewoon meedoet. De ramen die de trap omhoog volgen zijn alle kozijnloos waardoor ze strak opgaan in de witgepleisterde gevel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Schoolstraat 6
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Schoolstraat
  • Projectarchitect(en) Jan van der Zwaag, Mikkel Ryberg
  • Toeleveranciers false
  • Programma aanpassing entree en trappenhuis
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2013
  • Definitief ontwerp 30-08-2013
  • Aanvang bouw 29-08-2013
  • Oplevering 11-01-2013
  • Opdrachtgever lefier
  • Ontwerpbureau Oving architekten BV
Reageer op dit artikel