Project

Schoolcomplex in Zaragoza (E)

Geen categorie

Architectuur door de ogen van schoolkinderen vormde het uitgangspunt van Magén Arquitectos voor het ontwerp van het schoolgebouw in Zaragoza, een plaats in Noord-Spanje. Het klaslokaal wordt ingezet als modulair element. Ieder volume biedt een beschutte omgeving voor de kinderen, die gedomineerd wordt door kleur en licht. De aaneenschakeling van de doosjes langs de rooilijnen doen denken aan het burgerweeshuis van Aldo van Eyck.

Schoolcomplex in Zaragoza (E)

 

 

Drie gebouwdelen, naar ontwerp van Magén Arquitectos, vormen letterlijk de randen van de kavel in Zaragoza. Zo krijgt de school Rosales del Canal een gesloten eigen domein met twee binnenterreinen die zich openen aan de westzijde. De basisschool, sporthal en de eetzaal, en de peuterzaal zijn onderling met elkaar verbonden door een droogloop.

De binnenplaats is ingericht als sportterrein. Fotograaf Jesus Granada

Gebouwstructuur

De basisschool bestaat uit drie lagen. De aangrenzende ruimtes, zoals het auditorium zijn op de begane grond intern los gekoppeld van de klaslokalen. Zo is dit deel van het gebouw ook op andere tijdstippen en voor andere gebruikers beschikbaar. De gymzaal en de eetzaal zijn op de begane grond gelegen en vormen de schakel tussen de peuterzaal en basisschool.

Modulair

Alle klaslokalen zijn naar het zuiden georiënteerd, ontsloten via een gang met daaraan grenzend een vleugel met toiletten en personeelruimten. Zowel de peuterzaal als de basisschool is op deze manier opgebouwd uit volumes van 7,20×7,20×3,60 meter. De repeterende elementen bestaande uit een staalskelet zijn opgetopt met een geprefabriceerd puntdak, waarvan de punt plaats heeft gemaakt voor een daklicht. Het modulaire systeem maakte een snelle bouwtijd mogelijk. Tegelijkertijd is de school eenvoudig uit te breiden.

De trappen zijn kleurige elementen waar contact wordt gezocht met de omgeving. Fotograaf Jesus Granada

Licht en geluid

Licht en akoestiek speelt een belangrijke rol in het ontwerp van Magén Arquitectos. Niet alleen is een daklicht toegepast in ieder lokaal, maar ook de kleine patio’s in de peuterzaal brengen daglicht de ruimte binnen. Het interieur is afgewerkt met geperforeerde gelamineerde panelen, al dan niet in de kleuren rood, paars of oranje.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Tchaikovsky street
  • Plaats Zaragoza
  • Projecttitel Schoolcomplex in Zaragoza (E)
  • Projectarchitect(en) Jamie Magén en Francisco J. Magén
  • Adviseur installaties Rafael González, Zaragoza, Spanje
  • Adviseur akoestiek Rafael González, Zaragoza, Spanje
  • Aannemer Kinderdagverblijf/peuterzaal: Gótico Construcciones y Rehabilitaciones, Zaragoza, Spain Basisschool: Megaria Construcción Activa, Zaragoza, Spanje
  • Landschapsarchitect Magen Arquitectos Zaragoza, Spanje
  • Bouwmanagement Jose Sainz, Zaragoza, Spanje
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5.125,93 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 4.569,81 m2
  • Programma Kinderdagverblijf/peuterzaal: negen klaslokalen, multifunctionele ruimte, eetzaal, kantoren. Basischool: 18 klaslokalen, muziekruimte, kunst lesruimte, computerruimte, ondersteunde faciliteiten, gymzaal, multifunctionele zaal, bibliotheek
  • Definitief ontwerp 01-09-2009
  • Aanvang bouw 30-05-2013
  • Oplevering 01-09-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 5.973.466,80 incl. btw en € 5.062.260,00 excl. btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 4.407.783,80 incl. btw en € 3.735.410,00 excl. btw
  • Opdrachtgever Government of Aragon
  • Ontwerpbureau Magén Arquitectos, Zaragoza, Spanje
Reageer op dit artikel