Project

School voor kunst- en hoefsmederij in Anderlecht (B)

Geen categorie

BURO II & ARCHI+I realiseerde in Anderlecht een school voor kunst- en hoefsmederij. De twee opleidingen worden door de nieuwbouw op een locatie verenigd en bieden de cursisten (volwassenen- en avondonderwijs) de laatste ontwikkelingen voor het ambacht.

School voor kunst- en hoefsmederij in Anderlecht (B)

 

 

 

De nieuwe school omvat een programma van ca 1.525m² en gaat uit van een patiomodel om veiligheid en geluidsbeheersing te garanderen. In de patio worden transparante sectionaalpoorten gebruikt zodat zicht op de patio en tussen de verschillende smidsen mogelijk is.

BURO II & ARCHI+I Kunst- en hoefsmederij Anderlecht

De door BURO II ARCHI+I gekozen vorm maakt een efficiënt en gedeeld gebruik van de technische ruimtes en installaties mogelijk. Het gebouw heeft een betonnen plint van 1.20 meter. De rest van de gevel en het dak is bekleedt met een koperkleurig gelakte staalplaat die door zijn kleur verwijst naar de onderwezen ambachten. De ramen zijn in zwart gelakt aluminium uitgevoerd. De variatie in de dakvorm legt een verbinding met het industriële verleden van de buurt en zorgt voor een gevarieerde architectuur.

BURO II & ARCHI+I Kunst- en hoefsmederij Anderlecht
De dakvorm zorgt naast een natuurlijke ventilatie ook, in combinatie met de grote ramen, voor een optimale daglichttoetreding. De school wil een energiezuinig gebouw zijn dat voldoet aan de E70-norm.

Het gebouw is integraal toegankelijk voor mindervaliden. De meeste functies (smidsen, sanitairen, leraarskamer, leslokaal) bevinden zich gelijkvloers. Op de duplexverdieping, die toegankelijk is via een rolstoeltoegankelijke lift, bevinden zich de kleedkamers, douches en nog twee klaslokalen.

Het terrein bevindt zich op een perceel waar nog twee scholen staan volgens een campusmodel, het CVO en de Erasmushogeschool. De nieuwe school is met zijn compacte vorm op dezelfde manier in het gebied gevestigd. De locatie is zo gekozen dat de rest van het terrein als buurtgroen kan gebruikt worden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Anderlecht
  • Projecttitel School voor kunst- en hoefsmederij in Anderlecht (B)
  • Toeleveranciers false
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1.536,57 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2014
  • Definitief ontwerp 01-12-2014
  • Aanvang bouw 07-04-2015
  • Oplevering 01-12-2014
  • Opdrachtgever GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Ontwerpbureau BURO II & ARCHI+I i.s.m. Istema
Reageer op dit artikel