Project

Rolex Learning Center in Lausanne door SANAA

Geen categorie

Het Rolex Learning Center is een radicaal vernieuwend en experimenteel gebouw. Het herbergt het restaurant, de ontmoetingsruimtes, de bibliotheek en diverse studentenvoorzieningen van de École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), een technische hogeschool die zich naar eigen zeggen kan meten met Cambridge. Directeur Patrick Aebischer miste echter één ding: communicatie tussen de studenten en medewerkers van de verschillende studierichtingen. SANAA lost dit op met een gebouw zonder muren, een heuvellandschap dat de mogelijkheid biedt om rustig te studeren, maar ook uitnodigt om anderen te ontmoeten.

Rolex Learning Center in Lausanne door SANAA

Het gebouw is een ononderbroken structuur met een vloeroppervlak van 37.000 m2, verspreid over een terrein van 88.000 m2. Elf grotere en kleinere patio’s doorbreken de plattegrond en zorgen voor daglichttoetreding binnen. Het gebouw is rechthoekig, maar de altijd parallelle golvingen in de vloer en het dak geven het een organisch uiterlijk. Het gebouw raakt de grond licht, met weinig zichtbare steunpunten. Eronder bevindt zich een uitgestrekte open ruimte die mensen van alle kanten naar de centrale ingang trekt.

Binnen onttrekken de heuvels, valleien en plateaus de randen van het gebouw vaak aan het zicht, hoewel er geen ‘harde’ visuele barrières zijn. In plaats van trappen zijn er glooiende hellingen en terrassen. En hoewel het gebouw geen muren heeft, is het toch duidelijk waar de ene activiteit eindigt en de volgende begint. De hoogteverschillen zorgen ook voor een akoestische scheiding: al wandelend hoor je op de toppen van de heuvels rumoer, terwijl in de dalen in doodse stilte wordt gestudeerd.

De hellingen, dalen en plateaus in het gebouw en de vormen van de patio’s dragen bij aan de wonderlijke sfeer in deze ruimte, die geen fysieke drempels of afbakeningen kent. Het heuvellandschap maakt het onmogelijk om het volledige vloeroppervlak doelmatig te gebruiken: grote delen zijn eenvoudigweg te steil om te belopen of om iets op te zetten. Deze stukken worden door de studenten gebruikt om te ‘hangen’. Sommigen doen dat samen, maar er liggen ook studenten hun siësta uit te slapen. En hoewel het wellicht niet de bedoeling was van directeur Patrick Aebischer om een peperdure slaapzaal te laten bouwen, kan SANAA trots zijn op het resultaat: de studenten hebben het gebouw – letterlijk – omarmd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres 1015 Ecublens
  • Plaats Morges
  • Projecttitel Rolex Learning Center in Lausanne door SANAA
  • Voorlopig ontwerp 26-03-2010
  • Definitief ontwerp 26-03-2010
  • Aanvang bouw 29-03-2010
  • Oplevering 26-03-2010
Reageer op dit artikel