Project

Revitalisatie Rabobank Croeselaan Utrecht – OIII architecten

Interieur

Het karakteristieke hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht uit de jaren ’80 is getransformeerd tot een dynamische werkomgeving waar de bank de komende 25 jaar mee uit de voeten kan, naar ontwerp van OIII architecten. De oorspronkelijke kantoorgangen hebben op alle verdiepingen plaats gemaakt voor een vloeiende werkomgeving.

Revitalisatie Rabobank Croeselaan Utrecht – OIII architecten
beeld Thea van den Heuvel

toelichting door  OIII architecten

De ruimtelijke organisatie ensceneert rust en dynamiek, analoog met het stad waarin een dynamisch centrum wordt omringd door rustige buitenwijken. De vorm van het gebouw, waarin drie vleugels samenkomen in een centrale knoop vormde daarbij een dwingende contour. Desondanks is met de ruimtelijk opzet een open sfeer ontstaan waar alle onderdelen op een logische manier met elkaar in verbinding staan.

beeld Thea van den Heuvel

Werkvormen

In de nieuwe situatie is het aantal medewerkers dat in het gebouw zijn werkplek heeft meer dan verdubbeld. Door uiteenlopende werksituaties aan te bieden kunnen medewerkers elke dag kiezen waar de entourage hun werk het best faciliteert. Door een duidelijke hiërarchie in de ruimtelijke organisatie, is een goede oriëntatie mogelijk, en ontstaan er ontmoetingsplekken. Het bevordert het contact tussen de medewerkers van uiteenlopende bedrijfsonderdelen en biedt kansen voor informele ontmoeting en samenwerking.

beeld Thea van den Heuvel

Intiem karakter

Vormgeving , kleur- en materiaalgebruik geven de werkgebieden een ingetogen en intiem karakter, waar transparantie en beslotenheid in evenwicht zijn. Door het naturel toepassen van materialen als hout en vilt heeft het interieur een tijdloze uitstraling, passend bij het imago van de organisatie als betrouwbare bank.

plattegrond Rabobank Utrecht, OIII architecten

Ontmoetingspunten

De centrale oriëntatie- en ontmoetingspunten vormen in dit geheel een contrast. Opvallend vormgegeven interieurelementen in combinatie met geïntegreerde kunst, ondersteunen het karakter van dynamische knooppunten. Per verdieping verschillende vloerdessins, ontworpen door Studio Makkink & Bey, geven elk knooppunt een eigen identiteit. Door een thematiek waarin beelden, patronen, getallen en verdiepingsnummers aan elkaar gekoppeld worden, vormen de verschillende vloerenpatronen een boeiende parade van kunstwerken.

beeld Thea van den Heuvel

Duurzaamheidssprong

Bij de revitalisatie van het gebouw zijn naast het interieur ook de installatie en de schil van het gebouw vervangen. Dit heeft voor een grote sprong in duurzaamheid gezorgd. Een combinatie van het verbeteren van de gebouwschil, moderne klimaatinstallaties en energiezuinige verlichting liet het energieverbruik dalen en verhoogde tegelijkertijd het verblijfscomfort. Naast een reductie van energieverbruik is ook bij de keuze van materialen veel aandacht besteed aan de toepassing van materialen met een zo laag mogelijke milieubelasting.

beeld DAPh

 


Meer projecten van OIII architecten

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Revitalisatie Rabobank Croeselaan Utrecht
  • Beeldend kunstenaar Studio Makkink & Bey (vloerpatronen), Aleksandra Gaca (textiele panelen)
  • Bruto inhoud 30.000
  • Voorlopig ontwerp 2012
  • Oplevering 2018
  • Opdrachtgever Rabobank
  • Ontwerpbureau OIII Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel