Project

La Serre Numerique in Valenciennes door OIII

Geen categorie

In de Noord-Franse stad Valenciennes is deze maand de Serre Numérique voltooid, ontworpen door OIII architecten. Het gebouw omvat een groot aantal functies voor onderzoek en onderwijs op het gebied van design en toepassing van “virtual reality”. De architectuur draagt het grote belang van het project voor de regio uit. Het is een monumentale sculptuur op een prominente locatie in een nieuw park aan de oever van de rivier.

La Serre Numerique in Valenciennes door OIII

In Serre Numérique zijn drie internationaal gerenommeerde opleidingen samengebracht, naast onderzoeksfaciliteiten en een centrum voor startende bedrijven. Als generator van economische ontwikkeling heeft het project een groot strategisch belang voor de regio.

 

Uitwisseling van kennis en ideeën

Het samenbrengen van drie opleidingen om faciliteiten te delen bevordert ook de onderlinge uitwisseling van kennis en ideeën. Ruimte voor startende bedrijfjes, expositieruimte en de mogelijkheid congressen te organiseren werden aan het programma toegevoegd, om naast school ook broedplaats te zijn en de samenwerking met het bedrijfsleven te versterken.

 

Ensceneren van ontmoetingen

Het ensceneren van ontmoeting tussen studenten en docenten van verschillende opleidingen, maar ook met bezoekers, is een doelstelling van het ontwerp. Een publiek toegankelijke hal doorsnijdt het gebouw van zuid naar noord. Hier komt alles samen; studenten, docenten en bezoekers. Er worden exposities, presentaties en congressen gehouden.

Patroon

In het ontwerp is de relatie tussen een virtuele wereld en de werkelijkheid een centraal thema, als verbinding tussen vorm en functie. De ruimtelijke organisatie en het uiterlijk van het gebouw worden bepaald door een regelmatig patroon van patio’s en atria. De grote openingen in gevels en dak maken deze organisatie aan de buitenzijde zichtbaar.

 

 

Gekaderde uitzichten

Deze “poorten” in het gebouw zorgen ervoor dat binnenwereld en buitenwereld op gepaste afstand van elkaar staan, maar dat de omgeving desondanks in het gebouw overal aanwezig is. Aan alle zijden bieden de poorten een reeks gekaderde uitzichten op stad, landschap en lucht. Binnen wordt gewerkt aan virtuele werkelijkheden, zonder dat de echte wereld uit het zicht raakt.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Valenciennes
  • Projecttitel La Serre Numerique in Valenciennes door OIII
  • Adviseur installaties Grontmij, Nantes
  • Adviseur akoestiek ABC Decibel, Parijs
  • Landschapsarchitect Haverdroeze, Amersfoort, Jeroen Heij
  • Bouwmanagement Grontmij, Nantes
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 04-12-2015
  • Ontwerpbureau OIII architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel