Project

Repsol campus in Madrid (E)

Geen categorie

De Spaanse energieleverancier Repsol heeft een nieuw hoofdkantoor in Madrid laten bouwen. Bij het ontwerp is door Rafael de La-Hoz Arquitectos gefocust op het stimuleren van creativiteit en communicatie van de werknemers. Dit is bereikt door de gebouwen volgens een campusstructuur te ordenen, zodat alle functies dichtbij elkaar liggen, daarnaast is veel ruimte gecreëerd voor groene ontmoetingsruimtes.

Repsol campus in Madrid (E)

Een ander uitgangspunt van de architect was hiërarchie. Door de vier gebouwen laag te houden ontstaan er volgens Rafael de La/Hoz Arquitectos meer horizontale verbanden . Dit zorgt voor dat je andere mensen makkelijker kan bereiken, men steekt liever de tuin over om iemand te ontmoeten dan een trap op te klimmen. Ook op organisatorisch niveau ontstaan er meer horizontale verbanden. Op deze manier staan er letterlijk minder mensen boven je.

Stalen frames

Het complex ontleent zijn karakteristieke uitstraling aan de 105 stalen frames, elk bijna 50 ton zwaar en 24 meter hoog. De frames komen in alle vier de gebouwen terug en zorgen voor eenheid in het ontwerp. De inspiratie voor deze vaste repetitie van dezelfde frames, haalde Rafael de La-Hoz Arquitectos uit het industriële karakter van het bedrijf.


De stalen frames zorgen dat het zonlicht niet direct in kan vallen. Fotograaf Alfonso Quiroga

Zoninval

De frames zorgen daarnaast voor minder directe zonlichtinval, maar laten wel voldoende daglicht binnen. Zo warmt het gebouw minder op en ontstaan er voldoende lichte ruimtes. De frames vormen samen een structuur in het gebouw, waar binnen verschillende volumes geplaatst. Deze hebben allen een glazen gevel. Hierdoor creëert de architect lichte ruimtes en uitzicht op de binnentuin of een van de terrassen.

Tuinen

In en om het complex is ruimschoots groen te vinden; zo is er een riante binnentuin, een dakterras en verschillende terrassen. De tuinen zijn ontworpen door de landschapsarchitect Tilman Latz. Deze gaf identiteit aan de binnentuin en voorzag de tuinen van waterpartijen en typisch Spaanse planten. De functie van de tuinen is het bij elkaar brengen van de mensen in een aangename omgeving.

De groene binnentuin als ontmoetingsruimte. Fotograaf Alfonso Quiroga

Inpassing

Het nieuwe complex staat midden in een oud industriegebied dat nu door de gemeente onderhanden genomen wordt. De campus draag bij aan deze ontwikkeling en aan de kwaliteit van de omliggende wijken. De architect heeft gekozen de tuinen vrij toegankelijk te houden voor buurtbewoners en bezoekers. Doordat het gebouw maar vier verdiepingen hoog is sluit het aan bij de omliggende bebouwing en zorgt het ervoor dat er nog voldoende licht in de binnentuin kan vallen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Calle de Méndez Álvaro 44
  • Plaats Madrid
  • Projecttitel Repsol campus in Madrid (E)
  • Projectarchitect(en) Rafael de La-Hoz Castanys
  • Adviseur installaties Pgi Úrculo
  • Interieurarchitect Elena López de Meneses, Loreto Muňoz-Aycuens, Adriana Rodríguez en ANER
  • Landschapsarchitect Latz+Partner
  • Bouwmanagement SACUR S.A.U.
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 66.803 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 123.400 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Aanvang bouw 27-06-2013
  • Oplevering 01-01-2013
  • Opdrachtgever Repsol
  • Ontwerpbureau Rafael de La-Hoz arquitectos
Reageer op dit artikel