Project

Renovatie theater Het Oude Raadhuis in Hoofddorp door Lehner en Günther architecten

Geen categorie

Met de komst van een nieuw gemeentehuis, kreeg het oude raadhuis van
Hoofddorp midden jaren tachtig de functie van theater. Na intensief gebruik
door theater De Meerse was het monument uit 1867 begin vorig jaar aan een
renovatie toe. Het jonge bureau Lehner en Günther wist drie extra functies toe
te voegen binnen het bestaande volume, met behoud van oorspronkelijke
details. Bovendien gaven ze het gebouw weer eigentijdse allure.

Renovatie theater Het Oude Raadhuis in Hoofddorp door Lehner en Günther architecten

Hoofddorp is een jonge plaats en heeft daardoor weinig historische gebouwen. Toch staan er enkele monumenten. Een daarvan is het statige Oude Raadhuis uit 1867, dat op het kruispunt van de Hoofdvaart en de Kruisweg staat. Het gebouw is sinds 1984 in gebruik als theaterzaal voor intieme, kleinschalige theaterproducties.

Diverse architectenbureaus werd gevraagd een ontwerp te maken voor de renovatie en herinrichting van Theater Het Oude Raadhuis. De keuze viel op het architectenduo Mathias Lehner en Johanna Günther, sinds 2004 verenigd in Lehner en Günther architecten. Opmerkelijk in deze opdracht was dat er geen definitief programma van eisen was opgesteld. In plaats daarvan had de opdrachtgever en gebruiker, theater De Meerse, een lijst met wensen geformuleerd. Deze wensen veranderden tijdens het ontwerpproces als reactie op de mogelijkheden die de architecten lieten zien.

 Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 5, 2006, p94-97.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hoofdweg 675
  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Renovatie theater Het Oude Raadhuis in Hoofddorp door Lehner en Günther architecten
  • Projectarchitect(en) Johanna Günther, Mathias Lehner, Rinske van Ramshorst
  • Adviseur installaties Schreuder, Alkmaar
  • Adviseur akoestiek Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer Hillen & Roosen Renovatie, Amsterdam
  • Bouwmanagement Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 600 m2
  • Voorlopig ontwerp 24-03-2010
  • Definitief ontwerp 24-03-2010
  • Aanvang bouw 01-05-2006
  • Oplevering 01-12-2005
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €1,6 miljoen
  • Opdrachtgever Gemeente Haarlemmermeer, Dienst Welzijn, Onderwijs & Cultuur
  • Ontwerpbureau Lehner en Günther architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel