Project

Raadzaal Ede

Geen categorie

Het interieur van het brutalistische raadhuis (Architectenbureau Van den Broek en Bakema, 1972) had vele verbouwingen ondergaan, de oorspronkelijke interne samenhang was verloren gegaan. Het interieur van de raadzaal was verrommeld, de akoestiek en het binnenklimaat slecht. Ook paste de vergaderopstelling niet bij het duale politieke model dat in 2002 is ingevoerd.

Raadzaal Ede

Een groot raam is ‘gezaagd’ in de betonnen gevelelementen van het gemeentelijke monument. Daglicht maakt het vergaderen aangenamer en de zaal multifunctioneler. De gemeentelijke politieke arena is van buiten zichtbaar.

De videvorm is grondig aangepast. Contact van het publiek op de verdieping met de vergadering en de projectiemogelijkheden zijn sterk verbeterd.

De nieuwe vergaderopstelling is cirkelvormig, passend bij het duale politieke stelsel, er wordt ‘samen’ vergaderd. De houtsoort bamboe pasten wij eerder toe in de entreehal, zo wordt de oorspronkelijke eenheid in het interieur hersteld. De werkbladen van het vergadermeubilair bestaan uit wit Corian. De complexe vormen, met ronde en schuine vlakken konden prachtig in dit materiaal worden verwezenlijkt, zonder conflicten met nerfrichtingen of verstorende kantlatten. Zo zijn de witte bladen de krachtige ronde elementen in het interieur.

De raadzaal krijgt zijn rust door het doorlopende tapijt in ‘Ede’-blauw. Dit blauw wordt voortgezet in het grote gordijn en in het doek achter de houten latten van plafond en wanden. In het houten latten plafond zijn op subtiele wijze LED-verlichtingslijnen opgenomen; samen vormen ze een ‘zon’, in kleur aanpasbaar.

Benodigde luchtbehandelingsinstallaties zijn op uitgekiende wijze in de nieuwe interieurelementen geïntegreerd. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bergstraat 4
  • Plaats Ede
  • Projecttitel Raadzaal Ede
  • Projectarchitect(en) Ir. M.D. Booij / ir. P. Kierkels
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 06-09-2013
  • Definitief ontwerp 06-09-2013
  • Aanvang bouw 06-09-2013
  • Oplevering 25-01-2013
  • Opdrachtgever Gemeente Ede
  • Ontwerpbureau Broekbakema
Reageer op dit artikel