Project

Provinciehuis De Librije in Abdij Middelburg – M+R Interior Architecture

Interieur

Provinciehuis De Librije in Abdij Middelburg – M+R Interior Architecture
Librije Middelbrug – M+R Architects, beeld M + R architects

M+R Interior Architecture renoveerde ‘de Librije’ in Middelburg, het gebouw is onderdeel van de Abdij waarin het Provinciehuis is gezeteld. Het interieur is door de architect ontworpen in nauwe samenspraak met de toekomstige gebruikers, om het interieur naadloos aan te laten sluiten bij hun wensen en behoeften.

Toelichting door M+R interior architecture

De Abdij in Middelburg is sinds 1574 het centrum van de macht en de politiek in Zeeland. Het gebouw ‘de Librije’ is onderdeel van de Abdij en heeft door de eeuwen heen vele functies gehad. Oorspronkelijk staat de naam Librije voor kloosterbibliotheek – libraria in het latijn. Vanaf 1579 werd in de Librije de eigen munt van Zeeland geslagen.

beeld M + R architects

beeld M+R Interior Architecture

Na de brand in 1940 door beschietingen van de Duitsers (of de geallieerden) is de Abdij voor een groot deel in vlammen opgegaan. Al tijdens de oorlog is men begonnen met de wederopbouw en in 1960 is de Abdij door de toenmalige Koningin Juliana geopend. Ook het ‘Roosevelt institute for american studies’ was een tijdje gehuisvest in de Librije.

beeld M + R architects

beeld M+R Interior Architecture

Flexibele open werkomgeving

Van het oorspronkelijke historische interieur is door de vele functies niet veel overgebleven. In de jaren ‘70 is de Librije voorzien van een indeling met kantoorruimten, waardoor het gebouw een volledig andere inrichting kreeg dan de oorspronkelijke structuur.

M+R heeft het historische gebouw een nieuwe inrichting ontworpen: Een moderne werkomgeving, een flexibele en open structuur. Het gebouw is volledig gestript, gedeeltelijk verbouwd en gerestaureerd met biobased duurzame materialen.

beeld M + R architects

beeld M+R Interior Architecture

Door de ingrepen zijn er mooie grote ruimten ontstaan waar het daglicht prachtig naar binnen komt. De ‘nieuwe’ Librije is nu een innovatieve werkomgeving in een historische omgeving, die ruimte biedt aan samenwerken, ontmoeten en ontwikkelen van en voor de medewerkers van de Provincie Zeeland. Duurzaam en verbinden zijn het centrale thema.

In 2015 is het ontwerp van M+R voor de centrale binnentuin en de gemeenschappelijke ruimte van het provinciehuis gerealiseerd.

Meer over het provinciehuis in Zeeland

Resultaten projecten van M+R Interior Architecture

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Opdrachtgever Provincie Zeeland
  • Ontwerpbureau M+R Interior Architecture

Locatie

Reageer op dit artikel