Project

Project van de Dag: Beatrix College Tilburg door Architecten|en|en

Geen categorie

Het Beatrix College in Tilburg heeft een uitbreiding voor minimaal vijftien jaar en maximaal 40 jaar gekregen in de vorm voor een nieuw leshuis voor het VMBO. Architecten|en|en uit Eindhoven realiseerde de uitbreiding conform de eis in een jaar en hinderde bij de realisatie evenmin het onderwijs in het bestaande gebouw.

Project van de Dag: Beatrix College Tilburg door Architecten|en|en

 

Het Beatrix College wordt gekenmerkt door een gefaseerde opbouw. In verschillende fasen zijn -vanaf midden jaren 90- leshuizen ontstaan, die zelfstandig functioneren, met een eigen aula en buitenruimte, maar die onderdeel zijn van een groter geheel door een looproute op de eerste verdieping. De gebouwen kennen ieder een opzet met een neutraal lokalenblok in combinatie met een bijzondere aula die de tijdsgeest uitdrukt zowel qua functie als qua vorm.

Beatrix_College

Atrium

Het ontwerp voor de nieuwe uitbreiding sluit aan bij deze traditie. Het gebouw is fysiek verbonden met het oudste gebouw door middel van een bijzondere, lichte, luchtige en hoog atrium dat dienst doet als aula met entree. Eveneens zijn hier werkplekken en de verkeersruimte ondergebracht. De overige ruimten, zoals lokalen, praktijkruimten, stafruimten en nevenruimten, vinden hun plaats in een wat meer gesloten lokalenvolume, met een hoog IFD-karakter.

Patio

Door middel van een patio tussen het nieuwe gebouw en de bestaande gebouwen, is de nieuwe entree bereikbaar. Deze patio is vormgegeven als een beschutte buitenruimte; verkeersruimte en verblijfsruimte tegelijk. De bestrating wordt vervolgens letterlijk doorgetrokken in het atrium waardoor de relatie tussen binnen en buiten wordt gelegd, en hier een ontspannen sfeer ontstaat met veel mogelijkheden, eten, presentaties, bijeenkomsten of werken.

Het atrium vormt het hart van het nieuwe gebouw, hieraan zijn de lokalen en werkruimtes gelegen van het bestaande gebouw.  Op de eerste verdieping verbindt een loopbrug de looproute met de drie bestaande gebouwen. Brede trappen zorgen ervoor dat de nieuwe lokalen goed bereikbaar zijn. Door de trapsgewijze opbouw is er veel contact en overzicht, mede dankzij de aangebracht werkplekken. De uitstraling en de hoeveelheid natuurlijk licht en lucht maken de ruimte tot een rustpunt in het gebouw.

Lokalen

Het lokalenblok kent een doelmatige opzet, gangen worden afgewisseld met pleinen waaraan de toegangen tot lokalen en sanitaire ruimten zijn gelegen. Deze dynamische  verkeersruimtes zijn voorzien van een sprekende accentkleur per verdieping, die doorgetrokken wordt in de sanitaire ruimten. 

Actie abonnement de Architect

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Project van de Dag: Beatrix College Tilburg door Architecten|en|en
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2300 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2012
  • Definitief ontwerp 01-08-2012
  • Aanvang bouw 19-02-2015
  • Oplevering 01-07-2014
  • Opdrachtgever Beatrix College – Tilburg
  • Ontwerpbureau architecten|en|en – Eindhoven
Reageer op dit artikel