Project

Populieren tuinhuis in Groningen

Geen categorie

Dicht tegen de binnenstad aan ligt volkstuinwijk Tuinwijck. Deze groene oase tussen het spoor en de Helperzoom biedt de stedeling voor weinig geld de ideale mogelijkheid de meest eigenzinnige tuin vorm te geven. Het is een ecologische volkstuin waar het goed toeven is. Onix heeft hier een tuinhuis, opgetrokken uit populieren hout, ontworpen.

Populieren tuinhuis in Groningen

 

De tuinen hebben een gemiddelde oppervlakte van 200 m2 en worden verpacht. Op de kavel waar het tuinieren centraal staat mag je in totaal 36 m2 bebouwen. Een riolering, water en gasflessen zijn aanwezig. Elektriciteit moet met zonnecellen worden opgewekt.

Twee verschillende oriëntaties

De zonnige kavel die Onix heeft bebouwd, ligt tussen het speelveld op het zuiden en de sloot op het noorden. Deze twee verschillende sferen leveren gelijk een belangrijke aanleiding voor het ontwerp ook twee buitengebieden te maken. Een introverte ruimte meer in de schaduw bij de appelboom, de conifeer en de rododendron georiënteerd op de sloot en een extraverte ruimte aan de “kreektuin” en het speelveld.

Kreektuin

De bodemgesteldheid (keileem) is de aanleiding geweest om deze kreektuin aan te leggen. Het water kan via de kreek naast het huisje naar de sloot worden afgevoerd. Via stenen is aan de zuidkant de vlonder toegankelijk, welke aan de oostkant van het huisje een verbinding met de noordkant maakt.

 

Mini-villa

Het huis heeft van de zijkant het dakprofiel van een zadelkap, wat één van de twee typen is die op Tuinwijck veel voorkomt. Het volume is zo gevormd dat het de twee buitenruimtes omarmd. Het is zowel een tuinhuisals een schuur, maar is als sculptuur ook te lezen als een mini-villa

Tuinhuis als vakantiehuis

Het huis is volledig op plankmaat uitgezocht en is van gemodificeerd populierenhout. De kozijnen zijn uit planken samengesteld en ook de fundering is van hout. Het tuinhuis is nooit definitief af. De planken zijn eenvoudig los te halen zodat in de toekomst kunst in het huisje geïntegreerd kan worden. Niet kunst op de wand, maar kunst in de wand. Het huis is zo ontworpen zodat drie mensen er goed kunnen verblijven. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Helperzoom 8
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Populieren tuinhuis in Groningen
  • Projectarchitect(en) Haiko Meijer
  • Aannemer Freddie Broissois, Groningen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 36 m2
  • Programma Tuinhuisje
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2009
  • Definitief ontwerp 03-08-0009
  • Aanvang bouw 10-10-2011
  • Oplevering 01-07-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 52.000
  • Opdrachtgever Vicky van Dijk, Haiko Meijer
  • Ontwerpbureau Onix, Groningen
Reageer op dit artikel