Project

OZW Vrije Universiteit

Geen categorie

Nieuw baken in het architectonische landschap van de VU is het Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn. Het geeft vorm aan een innovatief onderwijsconcept waarin MBO, HBO en WO zijn gecombineerd. De zachte vorm van de ronde bakstenen wanden doet denken aan de Amsterdamse School en sluit aan op de aard van de opleidingen.

OZW Vrije Universiteit

De verticaliteit en hoofdvorm worden ondersteund door de raamverdeling. Deze maakt meteen de transparantie en dynamiek van het interieur zichtbaar dat een samenspel is van leercentra rond vides. De vides openen de functies – verspringend en diagonaal – vanaf de zuidzijde. Lange zichtlijnen verkleinen het gebouw. Vanaf de plint is er bijvoorbeeld zicht tot de zesde verdieping. Utilitaire functies zijn ondergebracht in de ‘ruggengraat’. Op de koppen bevinden zich de meer afgesloten werkplekken. De openbare plint is transparant en trekt de aandacht met het mysterieuze volume van de collegezaal. Het opleidingsinstituut is een speels landschap waar men doorheen dwaalt en elkaar ziet en ontmoet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Boelelaan 1109
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel OZW Vrije Universiteit
  • Projectarchitect(en) Jeanne Dekkers, Helga Snel
  • Adviseur installaties Sweegers en de Bruijn BV te Den Bosch
  • Aannemer J.P van Eesteren te Amsterdam
  • Bouwmanagement Royal Haskoning te Nijmegen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 20.250
  • Programma Combinatiegebouw voor vier onderwijsniveau’s
  • Aanvang bouw 07-11-2011
  • Oplevering 01-01-2006
  • Opdrachtgever Vrije Universiteit Amsterdam
  • Ontwerpbureau Jeanne Dekkers Architectuur
Reageer op dit artikel