Project

Oodi Central Library Helsinki – ALA Architects

Architectuur

Oodi Central Library Helsinki – ALA Architects
Westgevel. Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

In het centrum van Helsinki is eind 2018 de Oodi Central Library geopend. Het nieuwe gebouw, een ontwerp van ALA Architects, is ontworpen om het 100-jarig bestaan van de onafhankelijkheid van Finland te vieren. De dynamiek van de locatie en het bibliotheekprogramma stonden aan de basis van het ontwerp. Karakteristiek in het ontwerp zijn de drie afzonderlijk ontworpen verdiepingen.

Toelichting ALA Architects: Het Kansalaistori Square (Citizens Square) voor de nieuwe centrale bibliotheek loopt vanaf het het regeringsgebouw door naar binnen en versmelt het gebouw met de openbare ruimte. De begane grond is opgezet als een robuuste, drukke ruimte die geschikt is voor snelle bezoeken en walkthroughs. Daarnaast kan de verdieping worden gebruikt voor evenementen. De drempelvrije openbare ruimtes is uitnodigend voor alle bezoekers. De tweede verdieping is bedoeld voor werken, leren, interactie en gamen en bevat ruimtes voor ‘stille’ en ‘rumoerige’ activiteiten.

Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

Leesruimte voor kinderen op de bovenste verdieping. Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

De traditionele, serene bibliotheekatmosfeer is te vinden op de bovenste (derde) verdieping. Een rustig en beschouwend gebied met een ‘wolken’plafond dat boven het drukke centrum van Helsinki zweeft. Het biedt een onbelemmerd, majestueus 360 graden uitzicht (met terras)  op het omliggende park en het stadscentrum.

Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

Bovenste verdieping. Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

De contrasterende ruimtes die elkaar aanvullen worden gecreëerd door een gebogen houten volume. De ruimtes binnen het volume zijn ingesloten en intiemer. Het houten volume wordt verticaal uitgerekt om verbindingen te creëren met de open hoofdlagen onder en boven.

Oodi Helsinki

Beeld Tuomas Uusheimo

Drie entrees

Het gebouw kent drie entrees, een in het zuiden voor de voetgangersstroom vanuit het treinstation, een naast het Kansalaistori plein richting de westkant van het gebouw dat wordt overdekt door uitstekende baldakijn. En een voor de bezoekers aan de familiebibliotheek en het filmtheater in de noordoostelijke hoek.

De ruimtes voor onderhoud en logistiek bevinden zich in de kelder. De benodigde administratie en voorraadruimtes zijn zoveel mogelijk uit het zicht gehouden in de publieke ruimtes om zo de open ruimte in stand te houden. De centrale administratie en ruimtes voor bevoorrading blijven in het hoofdgebouw dichtbij Pasila.

Bibliotheken zijn volgens de Finnen een basisbehoefte voor de inwoners en gratis toegankelijk. Op basis daarvan zijn diverse faciliteiten toegevoegd aan het gebouw zoals Helsinki Info, het Informatie Centrum, de Europa Experience voor informatie over de EU, de filmzaal, Regina, het National Audiovisual Institute’s movie theater. Het gebouw is alle dagen geopend en is de grootste openbare biliotheek in de stad Helsinki. De voorziening hoopt 10.000 bezoekers per dag te ontvangen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Helsinki
  • Projecttitel Helsink Central Library Oodi
  • Projectarchitect(en) Pöyry CM // Projectteam HVAC
  • Medewerkers Competitie fase: Competition phase: ALA partners Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta and Samuli Woolston with Aleksi Niemeläinen, Jussi Vuori and Erica Österlund, as well as Willem Barendregt, Martin Genet, Vladimir Ilic, Tiina Liisa Juuti, Julius Kekoni, Auvo Lindroos, Pekka Sivula, Pekka Tainio and Jyri Tartia. Projectfase: ALA partners Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta (until 2015) and Samuli Woolston with Niklas Mahlberg (project architect), Jussi Vuori, Tuulikki Tanska, Tom Stevens, Heikki Ruoho (interior architect), Nea Tuominen, Pauliina Rossi, Anna Juhola and Miguel Silva, as well as Michal Bala, Marina Diaz Garcia, Jyri Eskola, Zuzana Hejtmankova, Harri Humppi, Mette Kahlos, Anniina Kortemaa, Felix Laitinen, Malgorzata Mutkowska, T. K. Justin Ng, Marlène Oberli-Räihä, Olli Parviainen, Alicia Peña Gomez, Anton Pramstrahler, Jack Prendergast, Akanksha Rathi, Niina Rinkinen, Mikael Rupponen, Mirja Sillanpää and Pekka Sivula
  • Adviseur constructie Ramboll Finland/UK/Denemarken
  • Adviseur installaties Elektrical engineering: Insinööritoimisto Lausamo // Projectfjase Rejlers
  • Adviseur akoestiek Helimaki Acoustics
  • Adviseur brandveiligheid Insinööritoimisto Markku Kauriala
  • Aannemer YIT // E.M. Pekkinen aannemer kelderconsructie en Aannemer grondboring //
  • Landschapsarchitect Geo planning: Finnmap Infra & Spiti Info
  • Toeleveranciers Starck // Duravit: Sanitair
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 17.000 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 10.000 m2
  • Programma bibliotheek met werkruimtes, opnamestudio's, filmtheater, multifunctionele lounge, cafe
  • Voorlopig ontwerp 2013 - Winnen van een open competitie
  • Oplevering december 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 98.000.000 euro
  • Opdrachtgever City of Helsinki
  • Ontwerpbureau ALA Architects, Helsink
  • BIM Coordinatie Gravicon
  • Renderings VIZarch
  • Energy technical specialist, mechanical engineering, structural engineering and facade engineering in competitiefase Competitiefase: Arup // schaalmodellen: Klaus Stolt. Projectfase: Ramboll Finlansd // HVAC
  • Theatertechnologie Grandlund
  • Geo planning Finnmap Infra & Sipti Infra
  • Keukenontwerp Saircon
  • Trafficplanning Poyry Finlan

Locatie

Reageer op dit artikel