Project

Nuenenscollege, Nuenen – RoosRos Architecten

Interieur

Het Nuenscollege in het dorp Nuenen werd door RoosRos architecten gerenoveerd. De school functioneert als minimaatschappij, bewoners en leerlingen kunnen voor onder andere een maaltijd of een knipbeurt terecht op het binnenplein. Het kleurgebruik van het interieur refereert naar De Zonnenbloemen van Van Gogh, de schilder woonde en schilderde een aantal jaar in het dorp vlakbij Eindhoven.

Toelichting door RoosRos architecten

De nieuwbouw kent een compact ontwerp en bestaat uit twee lagen met een dubbelhoge entree. De traditionele aula is vervangen door een levendig praktijkplein. Een stimulerende omgeving met een restaurant, schoonheidssalon en boekenwinkel.

Het plein heeft een open uitstraling door de transparante scheidingswanden, de balustraden rondom en het leercentrum op de eerste verdieping dat in open relatie met de hal staat.

Het plein biedt voldoende mogelijkheden om in grote én kleine groepen samen te komen. Ruimtes kunnen slim geschakeld worden. Overleggen, pauzeren en studeren kan in de nissen en zithoeken die door het hele gebouw te vinden zijn.

Zonnebloemgeel

Centraal op het plein staat een afgerond volume met aan de ene zijde een rondlopende etalage en aan de andere zijde de tribunetrap. Die trap brengt je bovenop het volume, waar de mediatheek een plek kreeg. De vloer van de mediatheek is een knipoog naar de historie van Nuenen. Het dorp van Van Gogh. Zijn bekende schilderij van de zonnebloemen is aangebracht op de vloer in een eigentijdse variant opgebouwd uit ‘pixels’. De bolvormige spiegel aan het plafond zorgt voor een goede weergave van het kunstwerk.

Nuenenscollege, Nuenen - RoosRos Architecten-4

Nuenenscollege, Nuenen – RoosRos Architecten

In het interieur is nagenoeg geen kleur gebruikt. “De hoofdkleuren zijn wit en grijs. De leerlingen geven primair kleur aan het gebouw, hun persoonlijkheid en kleding vormt een prachtig palet”, is de visie van architect Jos Hermans. “Op een aantal specifieke plekken wordt een uitzondering gemaakt. Zo zijn de nissen – helemaal in lijn met Van Gogh – volledig zonnebloemgeel.” Delen van het oude gebouw zijn hergebruikt. Het oude plafond van de gymzaal krijgt een tweede leven als akoestische wandafwerking.

Mini maatschappij

De school is open en transparant en nodigt uit om te betreden. Dat sluit mooi aan bij de onderwijskundige visie van de school waarbij de buurt onderdeel is van het leerproces. Bewoners kunnen voor een maaltijd, boek, knipbeurt of computerles terecht op het binnenplein. Hier ontstaat een mini maatschappij, gerund dóór leerlingen, vóór leerlingen en mensen uit de buurt.

Nuenenscollege, Nuenen - RoosRos Architecten-4

Nuenenscollege, Nuenen – RoosRos Architecten

Contrast

Het buitenterrein vormt een mooi contrast met de afwerking van het gebouw. De gevel is strak en zakelijk, de terreininrichting frivool en natuurlijk. De half verharde pleinen zijn prettige plekken om buiten te verblijven.

Meer resultaten voor roosRos Architecten

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Nuenen
  • Projecttitel Nuenenscollege
  • Projectarchitect(en) Jos Hermans
  • Medewerkers Matthijs van den Berg, Dirk-Jan van Doorn, Mischa-Marah Wullems
  • Adviseur constructie Van Boxsel Engineering, Oosterhout
  • Aannemer BCP bouw, Boxmeer
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5185 m2
  • Opdrachtgever OMO Nuenscollege, Nuenen
  • Ontwerpbureau RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
  • bouwadviseur/ bouwpartner De Blaay- van den Bogaard, Capelle a/d IJssel

Locatie

Reageer op dit artikel