Project

Nominatie ARC14 Architectuur – Klusflat Klarenstraat Amsterdam

Geen categorie

Een groep van 30 kopers transformeert een portiekflat tot gedifferentieerd woongebouw, samen met Vanschagen architecten. De architecten tekenden voor de ontwikkeling van de business case, het ontwerp, de planontwikkeling en de directievoering. Dit project is niet alleen illustratief voor nieuwe vormen van ontwikkeling en de betekenis daarvan voor de rol van de ontwerper. Het werpt ook licht op de mogelijkheden van de naoorlogse voorraad, op nieuwe wijzen van stedelijke vernieuwing en op de groeiende waardering voor het erfgoed uit de wederopbouw.

Nominatie ARC14 Architectuur – Klusflat Klarenstraat Amsterdam

Klussen aan de Klarenstraat laat zien dat bestaande portiekflats meer kansen bieden dan veelal wordt gedacht. De 40 identieke flats (74 m2) worden omgezet in een woongebouw met 30 unieke woningen van nieuwbouwkwaliteit, variërend van 40 tot 190 m2. Daarnaast heeft het project sociaal grote impact.

De Staalmanpleinbuurt is een nieuwe groep bewoners rijker die door de CPO-opzet een stevig collectief vormt. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstellingen van het vernieuwingsplan zonder dat er afscheid wordt genomen van de bestaande architectuur. In het ontwerpproces werd de oorspronkelijke architectuur meer en meer omarmd, een illustratie van de groeiende waardering voor de architectuur uit de jaren vijftig en zestig. Tenslotte is het project illustratief voor een nieuwe praktijk van (her)ontwikkeling die een nieuwe rol vraagt van de ontwerper.

Buitenruimte

Een goede buitenruimte is van belang voor de verkoopbaarheid. Samen met drie andere blokken omzoomt de Klarenstraat een binnentuin. Hieraan grenzen de privé-tuinen (40 m2) van de begane grond woningen. Vanuit de trappenhuizen is er een directe toegang naar de collectieve tuin gemaakt zodat ook de appartementen hiervan profiteren. De privé-buitenruimte voor de appartementen bestaat uit de oorspronkelijke loggia’s aan de straatzijde.

Daarnaast kan er een balkon (2×4,5 m) aan de tuinzijde worden toegevoegd. De constructie van het blok maakt het mogelijk deze balkons aan het gebouw te hangen, zonder dat er kolommen nodig zijn. Ze kunnen dus at random worden toegepast. Daarmee werd de keus voor een extra balkon geen complicerende factor in de verkaveling. De appartementen op de bovenste verdieping hebben naast de mogelijkheid van een balkon nog de gelegenheid een dakhuisje+dakterras (45 m2) te maken, direct bereikbaar vanuit de woning.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nominatie ARC14 Architectuur - Klusflat Klarenstraat Amsterdam
  • Toeleveranciers false
  • Programma Aantal woningen: 30 woningen, variërend van 40-190 m2 Specifieke elementen: dakterrassen, nieuwe aangehangen balkons
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2012
  • Definitief ontwerp 01-01-2013
  • Aanvang bouw 06-10-2014
  • Oplevering 01-01-2014
  • Opdrachtgever Voorstudie en VO: Alliantie Ontwikkeling; DO VVO Klussen aan de Klarenstraat
  • Ontwerpbureau VanSchagen Architecten
Reageer op dit artikel