Project

Museum De Fundatie

Geen categorie

Museum De Fundatie in Zwolle is uitgebreid met een ellipsvormig volume op het dak van het neoclassicistische gebouw. Deze Art Cloud bestaat uit twee tentoonstellingsvloeren van samen 1000m2. Het volume is bekleed met witblauw geglazuurde tegels en is op subtiele wijze zichtbaar vanuit allerlei hoeken in de Zwolse binnenstad.

Museum De Fundatie

Museum De Fundatie in Zwolle, gelegen op de grens tussen de middeleeuwse binnenstad en het open 19e-eeuwse parklandschap van de singels, is uitgebreid met een spectaculair volume op het dak. Het neoclassicistische gebouw aan de Blijmarkt is in 1840 als Gerechtshof ontworpen door architect De Coninck. Het kent een alzijdige symmetrie met aan twee zijden een monumentale entreepartij en een centrale hal.

De uitbreiding bestaat uit een ellipsvormige constructie die boven op het bestaande gebouw ligt. De bollende vorm van het nieuwe volume contrasteert met de klassieke opbouw van het bestaande gebouw. De gevel van de uitbreiding is bekleed met 55.000 driedimensionale keramische elementen in de kleurnuances wit tot blauw, geproduceerd door Koninklijke Tichelaar. Hierdoor kleurt het volume mee met de lucht en krijgt het een zekere lichtheid.

De uitbreiding bestaat uit twee open tentoonstellingsvloeren van samen 1000m2. De totale capaciteit van het museum is daardoor verdubbeld. Aan de noordzijde biedt een enorme glaswand uitzicht over de oude binnenstad. Een centraal atrium boven de bestaande hal koppelt de nieuwe aan de oude museale wereld. Een glazen lift brengt bezoekers naar de drie verdiepingen met tentoonstellingsruimtes.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Blijmarkt 20
  • Plaats Zwolle
  • Projecttitel Museum De Fundatie
  • Projectarchitect(en) Hubert-Jan Henket
  • Aannemer BAM
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2010
  • Definitief ontwerp 01-01-2013
  • Aanvang bouw 10-09-2013
  • Oplevering 31-05-2013
  • Opdrachtgever Museum De Fundatie / gemeente Zwolle
  • Ontwerpbureau Bierman Henket architecten
Reageer op dit artikel