Project

Multifunctionele accommodatie Klarendal

Geen categorie

Op een voormalige legerbasis in de Arnhemse wijk Klarendal vormt een nieuw gebouw een passend ensemble met de bestaande bebouwing. Het ontwerp van DeZwarteHond huisvest een basisschool, sporthal en diverse wijkvoorzieningen. Het bakstenen gebouw refereert aan de architectuur van de kazerne, maar heeft tevens een eigentijdse uitstraling.

Multifunctionele accommodatie Klarendal

DeZwarteHond heeft de horizontale geleding van de bestaande kazerne terug laten komen in het nieuwe pand. De verdiepingen worden gescheiden door verticale metselwerkbanden die mede door de schaduwwerking de horizontaliteit benadrukken. De overstekende dakrand heeft hetzelfde effect, evenals de raampartijen die lager worden op de hogere verdiepingen

In de doorsnede is goed te zien hoe het gebouw zich qua maatvoering in de omgeving past. Door de haakse plaatsing ten opzichte van de oude kazerne ontstaan een geborgen speelplein dat zowel door de school als door de buurt gebruikt kan worden. De voormalige kazerneplaats krijgt hierdoor een nieuwe betekenis.

De entree op zowel de kop als de langsgevel wordt gemarkeerd door een extra diepe negge. Waar de langsgevel strak en rechtlijnig is, zorgt de kopgevel bij een aansluiting op de kazerne. Het dak loopt naar twee zijden schuin af en is verhoogd ter plekke van de binnenstraat. Naast de referentie naar de bestaande bebouwing zorgt dit ervoor dat daglicht diep de school in kan komen.

Het gebouw biedt plaats diverse wijkfuncties waaronder een basisschool, kinderdagverblijf, buurthuis, buurtwinkel, danszaal en kickboxschool. Door de diversiteit aan gebruikers is gekozen voor een eenvoudige opzet van de plattegrond. De sportzaal ligt op de kop van het gebouw. Daarnaast bevindt zich het hart met een grote vide waarin een oranje trap de verdiepingen verbindt.

Een haakse corridor, die door zijn breedte als binnenstraat functioneert, ontsluit de rest van de ruimtes. Door de breedte wordt de corridor meer dan verkeersruimte. Zo ontstaat ruimte voor uitwisseling interactie tussen de verschillende gebruikers. Op de verdieping van de school wordt de corridor als extra lesruimte gebruikt, het kinderdagverblijf gebruikt de corridor als speelplek.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kazerneplein 2
  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel Multifunctionele accommodatie Klarendal
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5000 m2
  • Programma Multifunctioneel, Sportvoorziening(en), Onderwijsvoorziening(en), Wijkvoorziening(en)
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Aanvang bouw 02-06-2014
  • Oplevering 01-01-2014
  • Opdrachtgever Gemeente Arnhem
  • Ontwerpbureau DeZwarteHond
Reageer op dit artikel