Project

Microsoft Nederland in Amsterdam – D/DOCK

Interieur

Deze week opende Microsoft haar vernieuwde hoofdkantoor in Schiphol. Het oude kantoor was een van de eerste toepassingen van het nieuwe werken in Nederland. De nieuwe werkomgeving, ontworpen door het Amsterdamse bureau D/DOCK, is voor het grootste deel een publieke ruimte die behalve voor medewerkers, ook toegankelijk is voor klanten, partners en bezoekers. Dankzij de technologie functioneert het gebouw als persoonlijke assistent van alle gebruikers.

In opdracht van Microsoft Nederland heeft D/DOCK de nieuwe werkomgeving van dit software bedrijf ontworpen. Tegenwoordig zijn we allemaal digitale nomaden en werken we vanaf elke plek op de wereld, aldus D/DOCK. Dit maakt persoonlijke connecties en community-gevoel belangrijker dan ooit.

Micro-Polis

D/DOCK ontwikkelde voor het Microsoft kantoor het ‘Micro-Polis’ concept en baseerde dit op zijn Healing Offices methode. Het Amsterdamse bureau omschrijft de Micro Polis als een duurzame omgeving die in constante staat van verandering verkeert. Het kantoor is open en transparant, multifunctioneel en flexibel, en is gebaseerd op het community gedachtegoed en op de dagelijkse rituelen die door de opdrachtgever zijn omschreven.

Publieke ruimte

D/DOCK transformeerde het kantoorgebouw in een publieke ruimte die behalve voor medewerkers, ook toegankelijk is voor partners, start-ups, scale-ups, klanten en studenten. In de optiek van D/DOCK zijn zelfs kinderen welkom in deze sociale hub. Verder is het bedrijf Spaces  in dit gebouw gevestigd. Alles is verbonden met elkaar en dankzij de laatste technologie van Microsoft functioneert het gebouw als en persoonlijke assistent. De belofte is, dat het gebouw de gezondheid en het gedrag van bewoners, gebruikers en bezoekers bewaakt. In totaal heeft 72 procent van de ruimte een publieke functie, de rest is alleen toegankelijk voor de medewerkers van Microsoft.

Publieke Arena

Microsoft Nederland bevat enkele ruimtes die je in de meeste kantoren niet snel tegenkomt. De Publieke Arena ligt op de eerste verdieping en is geschikt voor uiteenlopend gebruik. Een andere bijzondere ruimte is de Silent Lounge. In deze ruimte kunnen de medewerkers zich concentreren. De unieke toegangstunnels zorgen ervoor dat het geluid van mensen en telefoons niet doordringt in deze Lounge.

HoloSuite

Begin volgend jaar wordt de HoloSuite geopend, een ruimte in de patio van het gebouw. Deze ruimte moet de ‘place to be’ worden voor 5D interactieve ervaringen, simulaties en tests. Volgens CEO Microsoft Nederland Ernst-Jan Stigter is Microsoft op zoek naar iets revolutionairs. “Vanaf het begin hebben we het gevoel dat D/DOCK onze visie en ons team begreep. Wat eerst alleen met collega’s in dit gebouw gebeurde, gebeurt nu real time met collega’s, partners en klanten, onder hetzelfde dak. Het wordt gewoon niet beter dan dit.”

Honderd plekken in één

Ook architect Francesco Messori van D/DOCK is trots op dit co-creatie project. “Het Micro-Polis concept is gericht op mensen, het is niet gebaseerd op functies. Het zijn honderd plekken in één. Deze werkomgeving is te beschouwen als een inclusieve leeromgeving die is toegesneden op Microsoft en haar ecosysteem van partners, klanten en medewerkers.”

Fotografie Tessa Jol

Gerelateerde artikelen

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Microsoft Nederland
  • Projectarchitect(en) Francesco Messori
  • Oplevering November 2018
  • Opdrachtgever Microsoft Nederland, Amsterdam
  • Ontwerpbureau D/DOCK, Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel