Project

MetaForum in Eindhoven

Geen categorie

De historische W-Hal is één van de oudste gebouwen op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Ector Hoogstad Architecten transformeerde het tot een modern hoofdgebouw met daarin de universiteitsbibliotheek, onderwijszalen, horeca, servicebalies, kantoren en studieplekken. Gedeeltelijk is de hal omgevormd tot overdekt evenementenplein en erboven is de nieuwe huisvesting van de faculteit W&I gerealiseerd.

MetaForum in Eindhoven

 

De W-hal (Werktuigbouwkundehal) van de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven maakte onderdeel uit van de eerste generatie gebouwen op de campus. Het gebouw werd in de tweede helft van de vijftiger jaren gerealiseerd naar ontwerp van architecten Van Embden en Choisy.

 

Ontwerp

“We hebben de hal in drie zones verdeeld,” aldus architect Joost Ector, “Het zuidelijke deel overlapt met de nieuwe ‘groene loper’, de nieuwe centrale groene ruimte van de campus, en is opengewerkt tot een overdekt evenementenplein. De noordelijke zone bevat kantoorruimten en de middelste zone is getransformeerd tot bibliotheek/mediatheek, studielandschap en servicepunt.

“Alles staat met elkaar in open verbinding: de eerste verdieping ontsluit alle onderdelen en blijft als verkeersniveau het belangrijkste kruispunt van de TU/e. Daar hebben we nieuwe verticale componenten aan toegevoegd: van hieruit stijg je met een avontuurlijke trap naar WI of daal je af in de bibliotheek op de begane grond en in het nieuwe souterrain.”


Fotograaf Petra Appelhof

Faculteit Wiskunde Informatica

Een bijzondere trap met een panoramisch uitzicht over de hal leidt naar de nieuwe behuizing van de faculteit Wiskunde Informatica: een nieuw bouwdeel met meer dan 16.000m2 vloeroppervlak dat door twintig ranke stalen kolommen boven het damborddak van de hal wordt getild – “als een massief metalen blokje,” aldus Ector.

Basis voor het ontwerp was een vrij traditioneel programma van eisen dat uitging van een groot aantal kleine kantoorcellen. Het gebouw, georganiseerd rondom een verrassend ruim atrium, biedt hiervoor de mogelijkheid maar kan in de toekomst ook voor heel andere manieren van werken worden gebruikt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Den Dolech
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel MetaForum in Eindhoven
  • Projectarchitect(en) Joost Ector en Chris Arts
  • Adviseur installaties Nelissen Ingenieursbureau, Eindhoven
  • Aannemer Hurks Bouw Zuid, Eindhoven | gevelrenovatie: Oskomera Projecten, Deurne
  • Bouwmanagement ABT, Velp
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 26.912 m2
  • Programma Centrale Studenten Voorzieningen (onderwijszalen, horeca, servicebalies, studieplekken en kantoren), Universiteitsbibliotheek en faculteit Wiskunde & Informatica
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2008
  • Definitief ontwerp 01-07-2009
  • Aanvang bouw 29-01-2013
  • Oplevering 01-07-2012
  • Opdrachtgever TU/e Dienst Huisvesting, Eindhoven
  • Ontwerpbureau Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam
Reageer op dit artikel