Project

Maria Middelares; Een ziekenhuis voor de toekomst

Geen categorie

Evoluties in de medische technologie, de toegepaste technieken en de wettelijke eisen kunnen op korte termijn in ziekenhuizen nieuwe behoeften doen ontstaan, waardoor zelfs recente gebouwen heel snel verouderd zijn. Om dat te voorkomen, ontwierpen EGM en LLOX architecten het nieuwe Maria Middelares Ziekenhuis in Gent (België) op zo’n manier dat men het aantal kamers of de omvang van de 17 operatiekamers indien nodig structureel kan bijsturen.

Maria Middelares; Een ziekenhuis voor de toekomst

Projectarchitect ir. Laurent Van Damme van LLOX architecten: “De eerste plannen dateren al van 2003, maar werden sindsdien vaak aangepast wegens de snel veranderende technieken en ideeën in de gezondheidssector. Door de indeling is het gebouw flexibel genoeg voor toekomstige uitbreidingen, waardoor het ziekenhuis kan mee evolueren met nieuwe medische en technische ontwikkelingen. We wilden vermijden dat we uiteindelijk allerlei kleine bijgebouwen of kleine kamers boven op het gebouw zouden moeten bouwen, aangezien dit met de structuur en met de architectuur zou botsen.”

Maria Middelares door EGM en LLOX architecten
Het U-vormige ziekenhuisgebouw bestaat uit drie grote blokken: twee parallelle blokken die een derde – dwarsgeplaatst – blok dragen waarin de verplegingseenheden zijn ondergebracht. De patiënt neemt een centrale plaats in het open en luchtige gebouw in. De meeste van de 629 bedden zijn opgesteld in kamers voor één patiënt, met telkens vensters van vloer tot plafond. Deze openheid creëert een heel intense relatie met de buitenomgeving. Ir. Laurent Van Damme zegt hierover: “We wilden het gevoel creëren van een residentieel gezondheidspark. Vanuit zijn bed of stoel heeft de patiënt een heel duidelijk zicht op het landschap, de lucht en de hemel. Het panorama schept een band met het residentiële karakter van de omgeving, de natuur rond de plaatselijke Maaltebeek en het verkeer op de R4-snelweg.”

“We hebben bewust een eenvoudig ontwerp gecreëerd met materialen die gemakkelijk te reinigen zijn”

Om het luchtige gevoel in het gebouw nog te accentueren kozen de architecten voor hygiënische, sobere materialen, terwijl het gebruik van gekleurde accenten beperkt bleef tot afzonderlijke meubelen en de keuze van gordijnen. EMG en LLOX besloten na overleg met het ziekenhuis over de praktische en de wettelijke eisen om het 30.000 m² grote complex uit te rusten met verschillende types ROCKFON MediCare plafondpanelen. “Als je bouwmaterialen kiest voor een ziekenhuis, moet je altijd streven naar een evenwicht tussen de behoefte aan hygiëne en onderhoudsvriendelijkheid aan de ene kant en huiselijkheid en ‘warmte’ aan de andere kant”, legt ir. Laurent Van Damme uit. “Voor de vaste elementen, zoals de plafonds, maakten we een bewuste keuze om een eenvoudig ontwerp te creëren met gemakkelijk schoon te maken materialen met goede hygiënische eigenschappen. Als je een eenvormig ontwerp wilt realiseren, is het belangrijk om een productgroep te kiezen met een brede waaier van mogelijkheden.” Het ruime aanbod binnen het MediCare-assortiment bood de architecten de nodige vrijheid om in verschillende kamers op verschillende behoeften in te spelen – de onderhoudsvriendelijkheid en demonteerbaarheid in algemene zin – en de luchtdichtheid van de panelen in de operatiekamers in specifieke zin– zonder dat dit ten koste ging van de algemene eenvormigheid binnen het gebouw.

 Meer informatie over ROCKFON Medicare vindt u op NBD-online

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Gent
  • Projecttitel Maria Middelares; Een ziekenhuis voor de toekomst
  • Adviseur installaties Jansen finishings, Meeuwen
  • Toeleveranciers true
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 64800 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2013
  • Definitief ontwerp 01-04-2015
  • Aanvang bouw 04-10-2016
  • Oplevering 01-04-2015
  • Ontwerpbureau LLOX architecten
Reageer op dit artikel