Project

Malmö in Tilburg

Geen categorie

Appartementencomplex Malmö in Tilburg is een ontwerp van het architectenduo Boogers & Van de Ven. Het complex biedt op de hoger gelegen verdiepingen ruimte aan 51 startersappartementen in combinatie met commerciële ruimten op maaiveld niveau en een ondergrondse parkeergarage.

Malmö in Tilburg

 

 

Mälmo bevindt aan een drukke doorgaande weg en aan een van de grotere pleinen van Tilburg. Het rechthoekige plein manifesteert zich als een open ruimte, begrensd door kleinschalige winkels met bovenwoningen, uiteenlopend van karakter, aard en architectuur. Boogers & Van de Ven wilde op deze locatie een complex met een sculpturaal karakter dat desondanks ingetogen zou blijven.

Verspringingen

Het karakter van het gebouw wordt ontleend aan de stapeling en verspringing van de wintertuinen en balkons ten opzichte van elkaar als ook ten opzichte van de gevel. Dankzij beperkt kleur- en materiaalgebruik blijft de gevel ingetogen.

Glaspanelen

Om het verkeerslawaai van de drukke weg te reduceren zijn de balkons van de 51 appartementen voorzien van balkonbeglazing van Metaglas. Door de schuivende glaspanelen te sluiten, hebben geluid, weer en wind geen invloed en wordt de leefruimte van de bewoners vergroot met een wintertuin waar het al snel behaaglijk is – veel sneller dan op een open balkon.

Bijkomend voordeel is dat de achterliggende gevel van het complex dankzij deze extra ‘isolatielaag’ lichter kon worden gedimensioneerd zonder concessies te doen aan het wooncomfort.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Besterdplein
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Malmö in Tilburg
  • Projectarchitect(en) Juliëtte Boogers
  • Aannemer Wijnen bouw Someren
  • Toeleveranciers true
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2010
  • Definitief ontwerp 01-06-2011
  • Aanvang bouw 05-06-2012
  • Oplevering 01-01-2012
  • Opdrachtgever Kemar Vastgoed
  • Ontwerpbureau Boogers & Van de Ven Architectuur
Reageer op dit artikel