Project

Lighthouse in Utrecht

Geen categorie

Een hoekwoning aan de Utrechtse singel is voorzien van een extra woonlaag, ontworpen door BYTR Architecten. De woning dateert uit 1830 en heeft halfsteens bouwmuren. De extra laag is daarom zo licht mogelijk vervaardigd: een houten constructie bekleed met strekaluminium panelen.

Lighthouse in Utrecht

 

 

De strekaluminium panelen van de extra bouwlaag zijn inwaterend gemonteerd en laten zonlicht door, terwijl de privacy van de bewoners gewaarborgd blijft. De kozijnen die deels achter de metalen voile verdwijnen accentueren de gelaagdheid van de gevel. 

Autonoom object

De uitkragende dakopbouw is door BYTR Architecten qua positie en materialisering als een autonoom object op het bestaande huis geplaatst. Door het volume aan de achterzijde van de woning uit te laten kragen ontstaan twee terrassen: een overdekt terras georiënteerd op de avondzon en een dakterras met uitzicht over de Utrechtse binnenstad.

Boekentrap

Door op een slimme manier gebruik te maken van de verschillende vloerniveaus, ontstaat een ruimtelijk spel van functies die zijn geschakeld om een sculpturale ‘boekentrap’. De luie trap die uitkraagt uit de boekenkast functioneert als een meubel in de ruimte en laat het zonlicht tot ver in de woning toe. De trap verbindt de woonverdieping met de nieuwe opbouw, waardoor de bestaande keuken en het nieuwe dakterras visueel zijn verbonden.

Fotograaf Ossip van Duivenbode

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Weerdsingel 87
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Lighthouse in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Richèl Lubbers, Tjerk van de Wetering
  • Aannemer Sondervan, Werkhoven
  • Bouwmanagement Boerkoel, Utrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 170 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 150 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2007
  • Definitief ontwerp 01-08-2007
  • Aanvang bouw 23-08-2011
  • Oplevering 01-02-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 143.000 incl. btw.
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 131.000 incl. btw.
  • Opdrachtgever Fam. Van Dieren, Utrecht
  • Ontwerpbureau BYTR Architecten, Rotterdam
Reageer op dit artikel