Project

Le Toison d’Or in Brussel door UNStudio

Geen categorie

Bouwblokken in binnenstedelijke context komen doorgaans in twee smaakjes: met een commerciële plint en bovenliggende woningen of monofunctionele woonbastions. UNStudio werkte samen met het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers aan een hybride vorm waarin de twee programma’s ingenieus in elkaar overlopen.

Le Toison d’Or in Brussel door UNStudio

Le Toison d’Or bevindt zich in Brussel tussen de twee historische stadspoorten: de Porte Louise en de Port de Namur. Het mixed-use complex integreert de karakteristieken van de omliggende bouwblokken en versmelt het retail- en woonprogramma.

Gemengde gemeenschap

Het gebouw heeft 72 appartementen die qua oppervlak veel van elkaar verschillen, van 50 m2 tot 750 m2. Hierdoor moet een goede doorsnede van de Brusselse bevolking zijn intrek nemen in het woonblok. Opvallend in de appartementen zijn de open keukens, die als informele woonkeukens zijn opgezet en de circulatie in elk appartement ordenen.


Fotograaf Hufton & Crow


Fotograaf Eva Bloem

Binnentuin XL

Naast het commerciële programma omvat het gebouw ook een creche, parkeerruimte en een verhoogde stadstuin van bijna 3000 m2.


Fotograaf Hufton Crow

Gelaagdheid

Om het monolithische karakter van het standaard bouwblok te vermijden, is de gevel van Le Toison d’Or op verschillende wijzen opgedeeld. Materialisatie, diepte en een serie verticale frames zorgen voor een gelaagde fragementatie. De frames omsluiten de balkons van de appartementen, terwijl de tussenruimtes op het niveau van de plint zorgen voor grote glasvlakken voor de winkels.

Zweven boven de avenue

“Voor ons was het belangrijk dat de retail-ruimtes zo open en transparant mogelijk werden”, zegt Ben van Berkel. “We wilden een contrast met de solide massa van het woonprogramma. De frames moesten de indruk wekken dat ze het hele gebouw konden dragen, zodat het als het ware boven de avenue zou gaan zweven.”


Fotograaf Hufton Crow

Maximaal genieten

In tegenstelling met de verticaal gelede straatgevels, zijn de gevels aan de tuinzijde horizontaal ingedeeld. Ruim bemeten balkons zorgen ervoor dat bewoners maximaal kunnen genieten van de rust van de binnenruimte.

Le Toison d’Or heeft meerdere duurzame maatregelen, waaronder uitstekende thermische isolatie (onder andere door triple glazing), en een installatiesysteem dat slim schakelt tussen het retialprogramma en het woonprogramma.


Fotograaf Eva Bloem

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Brussel
  • Projecttitel Le Toison d’Or in Brussel door UNStudio
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 08-02-2016
  • Ontwerpbureau UNStudio
Reageer op dit artikel