Project

Lairesse Apotheek in Amsterdam door Concrete

Geen categorie

De eigenaresse van de Lairesse Apotheek heeft de inrichting van het pand in Amsterdam aangegrepen om haar opvattingen over de functie van een apotheek tot uitdrukking te brengen. Deze omvat twee opmerkelijke punten. Allereerst beschouwt ze de reguliere medicijnen en de alternatieve geneesmiddelen als volstrekt gelijkwaardig. Daarnaast beschouwt ze de apotheek niet alleen als verkooppunt, maar ook als een semi-publieke ruimte waarin bezoekers zich kunnen informeren.

Lairesse Apotheek in Amsterdam door Concrete

De apotheek is strategisch gelegen op een hoek van de straat in Amsterdam Oud-Zuid. In een van de gevels is foor Concrete Architectural Associates een vlak uitgesnedendat overdag in zijn geheel naar achteren geschoven kan worden. Zo ontstaat een gastvrij portaal waarvan één wad fungeert als informatiedrager voor allerlei folders over medicijnen.

Het portaal is door een glazen deur gescheiden van de naar binnen gekeerde verkoopruimte. Binnen de orthogonale structuur van het oorspronkelijke pand is als het ware het meubel geplaatst.Dit bestaat uit een cirkelvormige kastenwand met zo’n 520 laden van groen transparant kunststofplaatmateriaal. Een boomstam die de stalen kolom in het midden van de ruimte verbergt, accentueert het spel met synthetische en natuurlijke associaties.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Lairessestraat 40hs
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Lairesse Apotheek in Amsterdam door Concrete
  • Aannemer D.P.D. Doornbos, Amsterdam
  • Voorlopig ontwerp 08-04-2010
  • Definitief ontwerp 08-04-2010
  • Aanvang bouw 01-11-2002
  • Oplevering 08-04-2010
  • Opdrachtgever Marjan Terpstra
  • Ontwerpbureau Concrete Architectural Associates, Amsterdam
Reageer op dit artikel